Χωρίς αποτέλεσμα η τηλεδιάσκεψη ΕΚΤ με την κυβέρνηση και τις ελληνικές τράπεζες
Δεν έγινε δυνατό να βγει αποτέλεσμα από την τηλεδιάσκεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με την ελληνική κυβέρνηση και τους αντιπροσώπους των ελληνικών τραπεζών σχετικά με το σχέδιο νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει πλέον καθαρά γνωμοδοτικό ρόλο στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία, καθώς τα στελέχη της ΕΚΤ δεν πείστηκαν πως το νέο σχέδιο δεν θα δημιουργήσει νέους κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα.

«Εχουμε πολύ δρόμο ακόμη…» σχολίασαν στελέχη που μετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, μετά την ολοκλήρωσή της. Έτσι, οι δύο πλευρές θα πραγματοποιήσουν νέα τηλεδιάσκεψη μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Παρόλο που παραμένουν κάποιες αντιρρήσεις, οι περισσότερες παρατηρήσεις έχουν καμφθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες οι βασικές ενστάσεις των εκπροσώπων της ΕΚΤ έχουν να κάνουν με την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και αν αυτή επηρεάζεται από τον νέο νόμο.

Τις μεγαλύτερες αντιδράσεις τις είχαν οι oλλανδοί και γερμανοί τεχνοκράτες, λέγοντας πως οι αποφάσεις θα πρέπει να περάσουν και από τα κοινοβούλια τους, συνεπώς δεν έχουν περιθώριο να κάνουν εκπτώσεις στην Ελλάδα.

Στην τηλεδιάσκεψη, η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό, Δημήτριο Λιάκο, και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών από τον Θεόδωρο Καλαντώνη και την Χαρίκλεια Απαλαγάκη.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήταν η πρώτη φορά που η ελληνική πλευρά εκπροσωπήθηκε σε μια σύσκεψη με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από κοινή ομάδα στελεχών κυβέρνησης και τραπεζικού τομέα, κάτι που καταδεικνύει τη σύγκλιση που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών στο θέμα της προστασίας της α’ κατοικία.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook