Αύξηση 10,6% στα πραγματικά εισοδήματα έως το 2022 «βλέπει» το ΔΝΤ – Όλες οι προβλέψεις

  • Το ΔΝΤ υπολογίζει ένα σημαντικό κλείσιμο της ψαλίδας στο ελληνικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών
  • Στο 2% η ανάπτυξη το 2018
  • Σταθερή αύξηση τον επενδύσεων προβλέπει το Ταμείο
  • Υποχωρεί σταθερά και η ανεργία σύμφωνα με το ΔΝΤ- Στο 18% το 2019
  • Τι αναφέρει η έκθεση για πραγματικά εισοδήματα και δημόσιο χρέος
  • Τελεσίγραφο Τόμσεν στο Βερολίνο για το ελληνικό χρέος – «Λύση σύντομα»

Τις προβλέψεις του για τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας καταγράφει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στα αποτελέσματα της έκθεσης για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης (Regional Economic Outlook for Europe) που δόθηκε στη δημοσιότητα το μεσημέρι της Τρίτης.

Την έκθεση παρουσίασε στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν και τα αποτελέσματα επαναλαμβάνουν ουσιαστικά τις εκτιμήσεις που είχε κάνει το Ταμείο για την ελληνική οικονομία κατά τη διάρκεια της Εαρινής του Συνόδου που είχε πραγματοποιηθεί πριν από έναν μήνα στην Ουάσινγκτον.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ υπολογίζει ένα σημαντικό κλείσιμο της ψαλίδας στο ελληνικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο αποδίδεται στη μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.

Η έκθεση, ωστόσο, διαπιστώνει πως η Ελλάδα έχει αρνητική καθαρή επενδυτική θέση σε σχέση με το εξωτερικό ισοζύγιο συναλλαγών. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται να αυξήσει την παραγωγικότητά της και έτσι να συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της.

Όσον αφορά στην ανάπτυξη, το Ταμείο καταγράφει μια αύξηση της τάξης του 0,6% για το τρέχον έτος, καθώς εκτιμά ότι από το 1,4% το 2017 θα ανέλθει στο 2% το 2018, ενώ για το 2019 προβλέπει ότι θα υποχωρήσει στο 1,8%.

Στο μέτωπο των επενδύσεων, το ΔΝΤ προβλέπει μια σταθερή αύξηση, υπολογίζοντας ότι το ποσοστό του 11,7% για την περίοδο του 2017 θα ανέλθει στο 12,7% το 2018 και τελικά θα αγγίξει το 13,8% μέσα στο 2019.

Για την ανεργία, η έκθεση σημειώνει πως θα υπάρξει μια σταθερή υποχώρηση από το ποσοστό του 21,5% που είχε καταγραφεί το 2017. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το 2018 θα υπάρξει μια μείωση της τάξης του 1,7%, καθώς το ποσοστό της ανεργίας θα διαμορφωθεί στο 19,8%, ενώ το 2019 θα υποχωρήσει ακόμα περισσότερο αγγίζοντας το 18%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο με πέρσι (0,8% του ΑΕΠ) για το 2018, ενώ το 2019 θα μειωθεί στο 0,6%.

Σχετικά παρόμοια σταθερή πορεία θα ακολουθήσει και το δημοσιονομικό ισοζύγιο που όπως και το 2017 (0%) έτσι και το 2018 (-0,1%) αλλά και το 2019 (0%) θα παραμείνει ισοσκελισμένο.

Τέλος, το δημόσιο χρέος που βρίσκονταν στο 181,9% του ΑΕΠ το 2017 θα ανέλθει στο 191,3% του ΑΕΠ το 2018, ενώ το 2019 θα υποχωρήσει στο 181,8% του ΑΕΠ.

Αναφορικά με τα πραγματικά εισοδήματα, το ΔΝΤ «βλέπει» αύξησή τους κατά 10,6% από φέτος μέχρι και το 2022, ενώ εκτιμά πως θα αυξηθεί και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Αναλυτικότερα, στην έκθεση υπογραμμίζεται πως τα πραγματικά εισοδήματα αυξήθηκαν κατά 1,5% το 2017 και προβλέπεται ότι θα αυξηθούν αθροιστικά 10,6% από το 2018 μέχρι και το 2022.

Ειδικότερα, η αύξηση φέτος θα είναι στο 2,4%, η οποία θα συνεχιστεί με ρυθμό 2,2% τον χρόνο μέχρι και το 2021 για να υποχωρήσει σε μια αύξηση 1,6% το 2022. Αξίζει να προστεθεί πως η αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων είναι μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, στην οποία κατά το ίδιο διάστημα τα καθαρά εισοδήματα θα αυξηθούν κατά 9,9%.

Σημαντικό στοιχεία είναι ότι από την έκθεση προκύπτει ότι η αύξηση των εισοδημάτων θεωρείται «οικονομικά υγιής», καθώς προέρχεται από την αύξηση της παραγωγικότητας.

Τελεσίγραφο Τόμσεν στο Βερολίνο για το ελληνικό χρέος – «Λύση σύντομα»

Βέβαιος πως σύντομα θα επέλθει συμφωνία μεταξύ των ΔΝΤ και της Ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος, εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν.

Απαντώντας σε ερώτηση, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του ΔΝΤ, στις Βρυξέλλες, για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης, σε εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής, ο Π. Τόμσεν επανέλαβε ότι τα χρονικά περιθώρια για την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ στενεύουν καθώς θα πρέπει να εφαρμοστεί παράλληλα με το πρόγραμμα του ESM.

«Αυτό εξαρτάται από την εύρεση συμφωνίας στο θέμα του χρέους», ανέφερε ο Πολ Τόμσεν, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη γιατί υπάρχουν ακόμα «κάποια ανοιχτά ζητήματα». «Ελπίζω ότι οι λύσεις θα βρεθούν σύντομα», κατέληξε ο Π. Τόμσεν.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)