Δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για 24 καταθέτες που περιλαμβάνονται στην “λίστα Μπόργιανς” διέταξαν οι Οικονομικοί Εισαγγελείς, οι οποίοι ετοιμάζουν ήδη τα επόμενα πακέτα αντίστοιχων εντολών, τόσο για φορολογούμενους από την λίστα που παραδόθηκε από το κρατίδιο της Βορείου Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όσο και για εκείνους της αποκαλούμενης “λίστας χαρτοφυλακίων”.

Η εντολή των εισαγγελικών λειτουργών για άμεση δέσμευση ακινήτων, τραπεζικών λογαριασμών, αξιογράφων και άλλων περιουσιακών στοιχείων όσων τίθενται υπό έλεγχο, έρχεται μετά την κλήση τους σε κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου για φοροδιαφυγή και σε πολλές περιπτώσεις για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Στόχος των Εισαγγελέων, που το επόμενο διάστημα αναμένεται να εντείνουν τον κλοιό τους σε υπόπτους για φοροδιαφυγή, είναι να δημιουργήσουν συνθήκες πίεσης, ώστε οι ελεγχόμενοι να εξοφλήσουν το Δημόσιο με τα καταλογιζόμενα σε αυτούς φόρους και πρόστιμα και να αποφύγουν κάθε περαιτέρω ποινική διαδικασία για κακουργηματικές πράξεις. Έτσι, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να “φύγουν” από τα εισαγγελικά γραφεία δεκάδες νέες εντολές δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων.

Η ομάδα των οικονομικών Εισαγγελέων Ιωάννης Δραγάτσης, Ελένη Τουλουπάκη, Γιώργος Καλούδης, Χρήστος Ντζούρας που υπό την εποπτεία των Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνού Μπρη επεξεργάζονται τα στοιχεία λιστών και καταλόγων, έχουν ήδη σαφή εικόνα για τις περιπτώσεις μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού που τα εγχώρια οικονομικά τους στοιχεία εμφανίζουν εικόνα “αναιτιολόγητα ανομοιογενή”, αλλά και όσων η εικόνα είναι “χαώδης”. Οι εντολές δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων αφορούν κυρίως πρόσωπα που εντοπίζονται από τους ελέγχους να έχουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε αλλοδαπούς λογαριασμούς, όπως πολλοί καταθέτες της UBS που περιλαμβάνονται στην λίστα Μπόργιανς και “αδικαιολόγητα μικρές” φορολογικές δηλώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο της εισαγγελικής έρευνας έχουν τεθεί, πλην εκείνων που γνωστοποιήθηκαν από τις αρχές της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, συγκεκριμένα πρόσωπα που θα βρεθούν σύντομα υπό καθεστώς δέσμευσης περιουσιακών τους στοιχείων και περιλαμβάνονται στην “λίστα χαρτοφυλακίων”.

Η συγκεκριμένη λίστα φαίνεται να “αποτυπώνει” και ποσά κατά πολύ μεγαλύτερα από αυτά της “λίστας Μπόργιανς” στην οποία η πιο μεγάλη κατάθεση φθάνει τα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Η υπόθεση “χαρτοφυλάκια”, αφορά φορολογούμενους που διοχέτευσαν χρήματα στο εξωτερικό μέσω της μετατροπής τους σε ομόλογα αλλοδαπού Δημοσίου (κυρίως ΗΠΑ και Γερμανίας), δημιουργίας καταθέσεις χαρτοφυλακίου και τελικώς ρευστοποίησης των χρεογράφων σε αλλοδαπούς λογαριασμούς.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι εντολές δέσμευσης που εκδίδουν οι Εισαγγελείς αφορούν πρόσωπα με σημαντικές αποκλίσεις στην οικονομική κατάσταση που δηλώνουν εντός της χώρας με εκείνη που προέκυψε μέσω κάποιας λίστας. Με την κλήση τους σε ανωμοτί κατάθεση οι ελεγχόμενοι για ποσό που βρέθηκε να διατηρούσαν ή να “έβγαλαν” μέσω χαρτοφυλακίου στο εξωτερικό, παραλαμβάνουν κατάσταση των αποτελεσμάτων ελέγχων που διενεργήθηκαν για τα εισοδήματα τους την τελευταία 15ετία και τους ζητείται από τους οικονομικούς Εισαγγελείς να δηλώσουν συναίνεση για την εξόφληση φόρων και προστίμων. Αν ο κληθείς ως ύποπτος αρνηθεί να συναινέσει προβάλλοντας οποιοδήποτε λόγο, λαμβάνει 20ημερη προθεσμία αλλά αποχωρεί από το εισαγγελικό γραφείο με “γνωστοποίηση δέσμευσης περιουσιακών του στοιχείων”. Ωστόσο, για κάποιες “κραυγαλέες” περιπτώσεις ελεγχόμενων, οι Εισαγγελείς φέρονται αποφασισμένοι να προχωρούν σε δεσμεύσεις αμέσως μετά την κλήτευση των προσώπων αυτών.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας