Μετά από την απρόσμενη αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας κατά 1,6% το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2014 και κατά 0,9% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2015 που επίσης έκλεισε με θετικό πρόσημο, μια ακόμη έκπληξη εν μέσω capital controls έρχεται να αλλάξει τα δημοσιονομικά δεδομένα:

-Τον Αύγουστο στα ταμεία του δημοσίου μπήκαν από φορολογικά και τελωνειακά έσοδα 4,4 δισ. ευρώ (!), ποσό αυξημένο κατά 320 εκατομμύρια ευρώ έναντι του στόχου που είχε θέσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού για το μήνα Αύγουστο αναμένεται να είναι υψηλότερα καθώς έχει ενταθεί η προσπάθεια πληρωμών έργων και προγραμμάτων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προκειμένου να επιστρέψει η ροή των κοινοτικών πόρων (των διαρθρωτικών ταμείων και του ΕΣΠΑ) σε φυσιολογικά επίπεδα.

Η θετική αυτή εξέλιξη αποδίδεται στην ολοκλήρωση της υποβολής του μεγαλύτερου αριθμού φορολογικών δηλώσεων (ποσοστό πάνω από 95%) νομικών και φυσικών προσώπων την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και τη Δευτέρα 31 του μηνός και της καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου ή και της πλήρους εξοφλήσης του μέσω τραπεζικών λογαριασμών ή και πιστωτικών καρτών που συμφέρουν τους φορολογούμενους καθώς οι τράπεζες κάνουν ευκολίες πληρωμής (9 μηνιαίες δόσεις).

Υπενθυμίζεται ότι τον αμέσως προηγούμενο μήνα, τον Ιούλιο, μεγάλη υστέρηση έναντι του στόχου παρουσίασαν τα έσοδα από:

-το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 448 εκατ. ευρώ, οι φόροι περιουσίας κατά 671 εκατ. ευρώ καθώς δεν απεστάλησαν ποτέ οι ειδοποιήσεις για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ο ΦΠΑ πετρελαιοειδών κατά 62 εκατ. ευρώ και άλλοι φόροι συναλλαγών κατά 33 εκατ. ευρώ.

Αντιθέτως, τον Ιούλιο, αυξημένα ήταν τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 381 εκατ. ευρώ, καθώς η υποβολή των δηλώσεων των επιχειρήσεων καθυστέρησε δύο μήνες.

Για να γίνει αντιληπτό πόσο σημαντικό γεγονός είναι η αύξηση των φορολογικών και ταμειακών εσόδων του δημοσίου τον Αύγουστο σε επίπεδο άνω των 4,4 δισ. ευρώ, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που είναι σε θέση να γνωρίζουν υπενθυμίζουν ότι τον Αύγουστο του 2014 τα έσοδα ανήλθαν σε 3,39 δισ. ευρώ.

Συμψηφισμοί χρεών με επιστροφές φόρων

Αξιοσημείωτο είναι ότι και χθές Τρίτη, την πρώτη ημέρα του Σεπτεμβρίου τα ταμειακά έσοδα του δημοσίου ήταν αυξημένα κατά 40 εκατομμύρια ευρώ (σε σχέση με τον ημερήσιο προγραμματισμό) φαινόμενο που αποδίδεται στους ίδιους λόγους

Μεγάλη ώθηση όμως αναμένεται να δοθεί στα έσοδα το επόμενο διάστημα από τρείς αποφάσεις:

1.Τη διάθεση του συνόλου του πλεονάσματος του μηνός Αυγούστου σε ανεξόφλητες υποχρεώσεις,

2.Τον αυτόματο συμψηφισμό επιστροφών φόρων – άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ –  με αντίστοιχες οφειλές των φορολογουμένων πρός το δημόσιο,

3.Την επιτάχυνση των εισπράξεων από τα κοινοτικά ταμεία καθώς ήδη υλοποιείται πρόγραμμα πληρωμής ποσού 150 εκατομμυρίων ευρώ εβδομαδιαίως σε προγράμματα και έργα του ΠΔΕ.

Βεβαίως “κλειδί’ για την ανατροπή της δυσμενούς πορείας του προϋπολογισμού θα αποτελέσει η απόδοση από τις εισπράξεις ΦΠΑ από τον τουρισμό που εφέτος, παρά τις πρωτοφανείς πολιτικές αντιξοότητες και περιπλοκές, θα καταρρίψει κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Πηγή: Το Βήμα

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας