13-04-2021

Νέες πιέσεις από τον Κλάους Ρέγκλινγκ

Νέες πιέσεις ασκεί ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος σημειώνει ότι η ελληνική χρηματοδότηση εξαρτάται από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και ξαναρίχνει στο τραπέζι το Grexit, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα για το μέλλον.

«Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι στο μέλλον δεν θα υπάρξει κίνδυνος Grexit» δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Κλάους Ρέγκλινγκ αν και όπως παρατηρεί «αυτή τη στιγμή δεν τίθεται τέτοιο θέμα γιατί ο Αλέξης Τσίπρας κάνει τη δουλειά του. Αυτή την εβδομάδα όλες οι μεταρρυθμίσεις που ήταν απαραίτητες μέχρι το τέλος του χρόνου πέρασαν από τη Βουλή».

«Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι θα λάβει επιπλέον χρήματα από τον ESM αν προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις. Και αν δεν λάβει χρήματα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις πληρωμές της προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Και σε αυτή την περιπτωση δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να βρεθούμε στην ίδια κατάσταση με αυτήν στα μέσα του 2015. Η κυβέρνηση γνωρίζει επίσης ότι ο μόνος τρόπος να ανακάμψει μακροπρόθεσμα είναι αν παραμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων», προειδοποιεί ο επικεφαλής του ESM.

Αναφορικά με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο εληνικό πρόγραμμα εκτιμά ότι δεν είναι πλέον τόσο σημαντική η παρουσία του ως δανειστής καθώς, όπως λέει, ο ESM θα μπορούσε να καλύψει το 10% που αυτή τη στιγμή προσφέρει για παράδειγμα το ταμείο στην Κύπρο. «Αλλά μπορούμε να συνεχίσουμε να αξιοποιούμε τη γνώση του ΔΝΤ σε οικονομικό και τεχνικό επίπεδο για την παρακολούθηση του προγράμματος», προσθέτει ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε ερώτηση της εφημερίδας σχετικά με το ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους μετά και την επιμονή του ΔΝΤ περί διασφάλισης της βιωσιμότητάς του, ο Κλαόυς Ρέγκλινγκ απαντά πως κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο για νομικούς λόγους.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ