23-04-2021

Κοινοτικές πηγές: Σε εξωθεσμικές ενέργειες οφείλεται η εμπλοκή στο παράλληλο πρόγραμμα

Του Πέτρου Παπαβασιλείου

Σε πλήρη συνεννόηση με τους θεσμούς βρίσκεται η κυβέρνηση για την επικύρωση του παράλληλου προγράμματος, ύστερα από την προσωρινή μετάθεση της συζήτησης επί του επίμαχου νομοσχεδίου. Σύμφωνα με έγκυρες κοινοτικές πηγές, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές ήρθαν ήδη σε επικοινωνία με τους υψηλόβαθμους εκπροσώπους των δανειστών παρέχοντας σειρά διευκρινίσεων για το πρόγραμμα.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε ότι το ειδικό πρόγραμμα δράσεων για την ανακούφιση των ασθενέστερων “είναι πλήρως και επαρκώς κοστολογημένο”, “δεν επιβαρύνει τις δημοσιονομικές στοχεύσεις” και “δεν συμπλέκεται με τα προαπαιτούμενα μέτρα”.

Το βάρος της αποσαφήνισης της κατάστασης, σε σχέση με το παράλληλο πρόγραμμα, φέρονται να σήκωσαν τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσωπικά, ο οποίος πιθανότατα είχε ιδιαίτερη συνομιλία για το θέμα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, όσο και ένας εκ των Τσακαλώτου, Σταθάκη ή Χουλιαράκη, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ποιος από τους τρεις παράγοντες του οικονομικού επιτελείου συνομίλησε με τους επικεφαλής των δανειστών.

Με βάση την εκδοχή αξιόπιστης κοινοτικής πηγής, η εμπλοκή στο θέμα της ψήφισης του παράλληλου προγράμματος δημιουργήθηκε, όταν στην αντίληψη των εκπροσώπων των θεσμών περιήλθε η πληροφορία πως η ελληνική κυβέρνηση κινείται μονομερώς. Στην πληροφορία αυτή προστέθηκε αργότερα η αποχώρηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης από τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, προκαλώντας σκόνη και θόρυβο γύρω από το παράλληλο πρόγραμμα. Η βασική αιτίαση της αποχώρησης ήταν η μη κοστολόγηση του προγράμματος – κάτι, όμως, που διέψευσε η κυβέρνηση.

Αν και δεν έχει γίνει γνωστό ποιος ή ποιοι ενημέρωσαν τους δανειστές για τις εσωτερικές εξελίξεις, το Μέγαρο Μαξίμου και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδουν ανοιχτά ευθύνες για τη μετάθεση της ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Μάλιστα, το κομματικό όργανο της κυβερνητικής παράταξης, με σημερινή ανακοίνωση, κάνει λόγο για την “τρόικα εσωτερικού”.

Το altsantiri.gr επιχειρώντας να διερευνήσει εάν και κατά πόσο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είχε ενεργό συμμετοχή στο αδιέξοδο που σημειώθηκε, επικοινώνησε με διευθυντή του φορέα. Η επί λέξει απάντηση που λάβαμε από το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΓΛΚ ήταν εξής: “Δεν γνωρίζω εάν κάποια πρόσωπα από το ΓΛΚ, που πρόσκεινται σε συγκεκριμένους πολιτικούς και ιδεολογικούς χώρους, είχαν επικοινωνίες και με ποιους για το θέμα αυτό. Δεν μπορώ, όμως και να το αποκλείσω. Γενικότερα, το ΓΛΚ έχει συχνά εποικοδομητικές συνεργασίες με στελέχη των δανειστών…”.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ