19-01-2021

Σχέδιο στήριξης της Aegean με 120 εκατ. ευρώ προανήγγειλε η κυβέρνηση (video)

Με τη συμμετοχή και των μετόχων της

Σχέδιο στήριξης της Aegean με κρατική ενίσχυση ύψους 120 εκατ. ευρώ, στην οποία θα συνεισφέρουν άλλα 60 εκατ ευρώ οι μέτοχοι του αερομεταφορέα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Στέλιος Πέτσας, στο κλείσιμο της ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε πως πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που έχει ως βάση του τον κατά το δυνατόν δίκαιο επιμερισμό των βαρών μεταξύ Κράτους και ιδιωτών μετόχων και πως η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει χείρα βοηθείας στην Aegean, καθώς «πρόκειται για τον μεγαλύτερο αερομεταφορέα της χώρας μας που πλήττεται εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα και ειδικότερα τις μετακινήσεις και τον τουρισμό».

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι το σχέδιο κρατικής στήριξης της αεροπορικής εταιρίας, θέτει ως αναπόσπαστο κομμάτι την κεφαλαιακή ενίσχυση της Aegean με τη συμμετοχή και των μετόχων της.

«Αξιολογείται ήδη, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επίσημη έγκριση από τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σημειώνεται ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων σε εταιρίες και κλάδους που πλήττονται λόγω της πανδημίας, όπως είναι κατεξοχήν ο κλάδος των αερομεταφορών.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σχέδιο το οποίο προσομοιάζει μεν σε περιπτώσεις κρατικής στήριξης άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών αερομεταφορέων με συνεισφορά του Κράτους, αλλά ταυτόχρονα διασφαλίζει τη σημαντική συμμετοχή και ιδιωτικών κεφαλαίων. Παράλληλα, το Ελληνικό Δημόσιο θα λάβει ειδικά δικαιώματα προαίρεσης (τύπου warrants), για αγορά μετοχών της εταιρίας, τα οποία θα δικαιούται να ασκήσει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και σε ορισμένο χρονικό διάστημα».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο το συνολικό ύψος της κρατικής στήριξης αναμένεται να διαμορφωθεί στα 120 εκατ. ευρώ, ενώ η ιδιωτική συμμετοχή θα φτάσει τα 60 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ