07-03-2021

Επιμένει ο Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της

Επιμένει στην εκτίμησή του ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ «South China Morning Post», ο Ρέγκλινγκ υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για να αποπληρώσει το χρέος της.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι είναι δυνατό και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα μπορεί να αναπτύσσεται με ρυθμούς που είναι επαρκείς για την αποπληρωμή του χρέους της και τη στήριξη μίας κοινωνικής υποδομής που αναμένεται από μία δυτική χώρα. Ο κ. Ρέγκλινγκ υποστήριξε ότι αυτό μπορεί να συμβεί «οι όροι δανεισμού μας είναι πολύ ευνοϊκοί. Έχουμε πολύ μεγάλες διάρκειες αποπληρωμής. Επομένως, το επίπεδο του χρέους από μόνο του δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία, όταν προσπαθούμε να εκτιμήσουμε το βάρος του ελληνικού χρέους. Είναι πολύ χαμηλότερο απ΄ ότι δείχνει ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ. Είναι κάπως συγκρίσιμο με την Ιαπωνία, όπου έχουμε ένα λόγο χρέους προς το ΑΕΠ σχεδόν 250%, αλλά προφανώς η Ιαπωνία δεν έχει πρόβλημα εξυπηρέτησής του, επειδή τα επιτόκια είναι πολύ, πολύ χαμηλά…. Η άλλη πλευρά της εξίσωσης είναι πράγματι ποια είναι μία εύλογη προσδοκία για την ανάπτυξη της Ελλάδας στο μέλλον. Είδαμε ότι η ανάπτυξη επανήλθε πέρυσι με τις σωστές πολιτικές. Φέτος, διακόπηκε, επειδή η νέα κυβέρνηση επιχείρησε μία διαφορετική προσέγγιση για 6 ή 7 μήνες. Αντέστρεψαν κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις και η χώρα είχε πάλι προβλήματα. Αλλά γνωρίζουμε από την περυσινή εμπειρία και από την αξιολόγηση των θεσμών ότι με τις σωστές μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα μπορεί να έχει καλή αναπτυξιακή επίδοση. Ο ΟΟΣΑ ανέφερε ότι, με τις σωστές μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα μπορεί να έχει τον υψηλότερο δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη. Επομένως, μπορεί να λειτουργήσει προσθετικά. Μετά από λίγο, το χρέος μπορεί να αρχίσει να μειώνεται και μπορεί να βγει (η Ελλάδα) από τα προβλήματά της. Αυτό είναι δυνατό, αλλά απαιτεί τη συνέχιση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών» ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ESM.

Στην ίδια συνέντευξη ο Κλάους Ρέγκλινγκ αναγνώρισε ότι στο πρόγραμμα έχουν γίνει λάθη αναγνωρίζοντας ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, όπως και το ΔΝΤ, δεν έχουν πάντα επιτυχία στον τομέα της εξισορρόπησης του κοινωνικού κόστους των μεταρρυθμίσεων. «Πρέπει να σχεδιάζεται η αναγκαία προσαρμογή που είναι κοινωνικά όσο το δυνατόν δικαιότερη», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, προσθέτοντας: «Το ΔΝΤ προσπαθεί να το κάνει στα προγράμματά του, αλλά παρά ταύτα συχνά επικρίνεται, επειδή είναι δύσκολο να το κάνει. Για τους πλούσιους είναι πολύ ευκολότερο να ξεφύγουν από την προσαρμογή, επειδή έχουν κινητικότητα, το κεφάλαιο τους είναι κινητό, ενώ ο μέσος μισθωτός δεν έχει κινητικότητα. Επομένως, δεν είναι εύκολο. Αλλά προσπαθούμε να το κάνουμε, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, το ΔΝΤ προσπαθεί να το κάνει όσο πιο δίκαια γίνεται, από κοινωνική άποψη, αλλά δεν είμαστε πάντα πολύ επιτυχημένοι στον τομέα αυτό, δυστυχώς» ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ