15-08-2020

Η Renault κατέγραψε τη μεγαλύτερη ζημιά στην Ιστορία της το α’ εξάμηνο του 2020

Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 34,9%, αποτέλεσμα που η εταιρεία αποδίδει κυρίως στην παγκόσμια κρίση του κορονοϊού

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault κατέγραψε απώλειες 7,292 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς η πανδημία COVID-19 εμπόδισε τις προσπάθειές της για την προγραμματισμένη ανάπτυξη του όγκου των πωλήσεων της. Επίσης, η ζημιά επιβαρύνθηκε και από την αρνητική οικονομική κατάσταση του βασικού εταίρου της συμμαχίας, της Nissan.

Οι λειτουργικές απώλειες του Ομίλου, με βάση την επίδραση των ζημιών της Nissan, ήταν στα 2 δισ. ευρώ, ανέφερε η εταιρεία, σε σύγκριση με τα λειτουργικά έσοδα των 1,5 δισ. ευρώ πέρσι. Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 34,9%, αποτέλεσμα που η εταιρεία αποδίδει κυρίως στην παγκόσμια κρίση του κορονοϊού.

Η Renault, όπως και οι συνεργάτες της συμμαχίας Nissan και Mitsubishi, ξεκίνησε ένα σημαντικό πρόγραμμα ανάκαμψης το οποίο κόστισε σε μετρητά 6,375 δισ. δολάρια πρώτο εξάμηνο, αναφέρει το Reuters.

«Αν και η κατάσταση είναι άνευ προηγουμένου αρνητική, δεν είναι η τελική», δήλωσε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Renault, Λούκα ντε Μεο, σε δήλωση σχετικά με την απόδοση του πρώτου εξαμήνου της εταιρείας. «Έχω κάθε εμπιστοσύνη στην ικανότητα της ομάδας για να έρθει η ανάκαμψη».

Οι παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία, η οποία έχει κρατήσει πολλούς πελάτες μακριά από τις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων.

Ωστόσο, η συμμαχία Renault-Nissan χτυπήθηκε ιδιαίτερα σκληρά, καθώς είχε ήδη αποδυναμωθεί από τα χαμηλά περιθώρια στις πωλήσεις της και από την αναταραχή στις αίθουσες συνεδριάσεων, λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε στη Συμμαχία η σύλληψη του πρώην ηγέτη Κάρλος Γκοσν, τον αρχιτέκτονα της συμμαχίας, που ανατράπηκε το 2018.

Η Nissan προειδοποίησε αυτήν την εβδομάδα για ρεκόρ ζημιών 4,5 δισ. δολαρίων φέτος και τις χαμηλότερες πωλήσεις της, την τελευταία δεκαετία. Η αρνητική συνεισφορά της Nissan αντιπροσώπευε τα 4,817 δισ. ζημίες στη Renault, δήλωσε η γαλλική εταιρεία.

Η απόδοση της Renault ήταν χειρότερη από ότι περίμεναν οι επενδυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv, οι προβλέψεις των αναλυτών ήταν για απώλεια περίπου 5 δις ευρώ και λειτουργικές απώλειες 1,8 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.