14-08-2020

«Βουτιά» 52% στον τουρισμό λόγω κορονοϊού και «τρύπα» 5,6 δισ. στην αγορά

Μείωση του ΑΕΠ κατά 8,5% προβλέπει για φέτος η Grant Thornton

Μόνο ως ευοίωνες δεν μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος τις εκτιμήσεις της Grant Thornton για το 2020 για τις ελληνικές επιχειρήσεις και την ελληνική οικονομία αν και προφανώς δεν προκαλούν έκπληξη, δεδομένου ότι όλοι περιμέναμε ύφεση εξαιτίας της πανδημίας.

Το θέμα, ωστόσο, ήταν πόσο θα επηρεάσει ο κορονοϊός τομείς όπως ο τουρισμός. Σύμφωνα, λοιπόν, με έκθεση της Grant Thornton, ο τουρισμός θα συρρικνωθεί κατά 52%, ενώ γενικότερα η πανδημία θα πλήξει κλάδους που συνδέονται με τον τουρισμό και παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του ΑΕΠ που εκτιμά ότι φέτος θα μειωθεί κατά περίπου 8,5%.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, σε δείγμα 17.000 επιχειρήσεων που αντιπροσωπεύουν κύκλο εργασιών άνω του 50% των οικονομικών μονάδων της χώρας, αναμένεται συνολική μείωση στον κύκλο εργασιών ύψους σχεδόν 12,5% και μείωση λειτουργικής κερδοφορίας κατά 39%.

Ο περιορισμός της λειτουργίας του και οι επιπτώσεις του κορονοϊού, τέλος, εκτιμάται ότι θα μειώσουν τη ρευστότητά τους το 2020 κατά 5,6 δισ.

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.