09-05-2021

ΔΝΤ: Υπέρ του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ – Μεγάλο μέρος του πακέτου ως επιχορήγηση και όχι ως δάνειο

Οι φτωχότερες χώρες θα χρειαστούν περισσότερες αναβολές αποπληρωμής χρέους, σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως και κούρεμα του χρέους, δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ

Με το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την άμεση μεταφορά κεφαλαίων υπό την μορφή επιχορηγήσεων και όχι μόνο δανείων συμφωνεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που αναμένει νέες κρίσεις χρέους λόγω της κρίσης του κορονοϊού και κούρεμα χρεών.

«Οι φτωχότερες χώρες θα χρειαστούν περισσότερες αναβολές αποπληρωμής χρέους, σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως και κούρεμα του χρέους», δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Γκίτα Γκόπιναθ στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».

Πρόσθεσε δε πως «η Γερμανία έχει το απαραίτητο χρηματοοικονομικό περιθώριο – και επειδή οι πολιτικοί έχουν διατηρήσει τα επίπεδα χρέους χαμηλά στο παρελθόν, δεν ανησυχώ για το αυξανόμενο χρέος της».

Υπέρ των χωρών που πλήττονται από τον κορονοϊό

Στην τρέχουσα διαμάχη σχετικά με το προγραμματισμένο πακέτο βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Γκόμπιναθ τάσσεται μάλιστα και υπέρ των άμεσων μεταφορών κεφαλαίων στις χώρες που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού: «Είναι σημαντικό ένα αξιόλογο μέρος του πακέτου να αποτελείται από επιχορηγήσεις αντί δανείων, διαφορετικά δεν θα ενισχύσει την οικονομική ανάκαμψη. Σε τελική ανάλυση, τα χρήματα προορίζονται για χώρες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία», τόνισε στο «Spiegel» η Γκόμπιναθ.

Κατά την επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ «συνολικά, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν αξιοσημείωτες απαντήσεις στην κρίση. Η Γερμανία χρησιμοποιεί ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα με τη βραχυπρόθεσμη εργασία, η οποία λειτούργησε πολύ καλά στην οικονομική κρίση».

Ωστόσο, η Γκόμπιναθ τόνισε ότι «εάν ξεκινήσει η οικονομική ανάκαμψη, οι προϋποθέσεις θα πρέπει να αλλάξουν. Διαφορετικά, επαπειλείται η τεχνητή διατήρηση στη ζωή (μη βιώσιμων) επιχειρήσεων. Επίσης πρέπει να ενθαρρύνονται οι εργαζόμενοι να στραφούν από τους συρρικνούμενους στους αναπτυσσόμενες κλάδους της βιομηχανίας».

Αποφάσεις στα μέσα Ιουλίου εν μέσω διαφωνιών

Στα μέσα Ιουλίου, όταν δηλαδή αναμένεται να έχει διαφανεί… φως στην άκρη του τούνελ, αναμένεται να συναντηθούν ξανά οι ηγέτες των 27 κρατών – μελών της ΕΕ, για να συμφωνήσουν τελικά για το Ταμείο Ανάκαμψης. Μόνο που το… χάσμα μεταξύ των «σκληρών και τσιγκούνηδων του Βορρά» (Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία και Δανία) από τη μία και των υπολοίπων (Γαλλία-Γερμανία και χώρες του Νότου) παραμένει μεγάλο σε βασικά ζητήματα, τόσο που κάποιοι αμφισβητούν αν θα μπορέσει να υπάρξει συμφωνία πριν από το καλοκαίρι. Η Σύνοδος Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (19/06), δεν οδήγησε σε συμφωνία – κάτι που αναμενόταν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ