05-07-2020

Έκπτωση φόρου 30% για ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένο ενοίκιο

Τι προβλέπει η σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή

Έκπτωση φόρου 30% θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι εισέπραξαν μειωμένο ενοίκιο κατά 40% λόγω των μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού. Σχετική τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή, η οποία προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες που δεν έλαβαν το 40% του ενοικίου τους λόγω των κρατικών παρεμβάσεων, θα έχουν έκπτωση φόρου που αντιστοιχεί στο 20% του 60% του ενοικίου που εισέπραξαν.

Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης που εισέπραττε ενοίκιο ύψους 1.000 ευρώ, λόγω των κυβερνητικών μέτρων έλαβε τελικά 600 ευρώ. Με βάση την περιγραφείσα τροπολογία, θα έχει έκπτωση φόρου 120 ευρώ ή 20% σε φορολογικές υποχρεώσεις που θα δημιουργηθούν από τις 31/7/2020 και μετά. Το ποσό αυτό θα συμψηφιστεί με ποσά ή δόσεις του φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, κ.α. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα καθοριστεί με σχετική υπουργική απόφαση.

Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες απαλλάσσονται από την πληρωμή φόρου και εισφοράς αλληλεγγύης το 2021 για το ποσό του ενοικίου που δεν εισέπραξαν φέτος.

Στην εν λόγω τροπολογία, επικυρώνεται η αναστολή πληρωμής ή η έκπτωση φόρου 25% για την εμπρόθεσμη εξόφληση οφειλών ή δόσεων ρυθμίσεων για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Επίσης, δίνεται παράταση έως το τέλος Σεπτεμβρίου για τη πληρωμή των φόρων Μαΐου και έως το τέλος Οκτωβρίου για τους φόρους Ιουνίου για τους ιδιοκτήτες οι οποίοι συνεχίζουν να εισπράττουν μειωμένα ενοίκια.

Αναφορικά με τους δικαιούχους έκπτωσης ενοικίου, στην τροπολογία προβλέπεται η επέκταση της μείωσης του ενοικίου για επαγγελματικές μισθώσεις και στα ενοίκια κύριας κατοικίας των εργαζομένων ή των παιδιών τους που φοιτούν μακριά από την εστία τους μέχρι και τον Ιούνιο. Δικαίωμα έκπτωσης ενοικίου έχουν και τα ενοίκια των ναυτικών.

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.