23-09-2020

«Πράσινο φως» και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το πρόγραμμα SURE

 

Αποτελεί τον έναν εκ των τριών πυλώνων στο πανευρωπαϊκό δίχτυ ασφαλείας ύψους 540 δισ. ευρώ για θέσεις εργασίας και εργαζομένους - Λίγες ημέρες πριν το Eurogroup αποφάσισε για φθηνά δάνεια από ESM χωρίς προαπαιτούμενα σε χώρες που χτύπησε ο κορονοϊός

Το «πράσινο φως» και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έλαβε το Πρόγραμμα SURE για την ενίσχυση της απασχόλησης. Μέσω του προγράμματος, μπορούν να διατεθούν δάνεια έως και 100 δισ. ευρώ προς τις χώρες – μέλη και υπό ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Λίγες ημέρες μετά το Eurogroup, που αποφάσισε για φθηνά δάνεια από ESM χωρίς προαπαιτούμενα σε χώρες που χτύπησε ο κορονοϊός

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το πρόγραμμα SURE προσφέρει τη δυνατότητα στις χώρες-μέλη να ζητήσουν οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. για τη χρηματοδότηση των αυξημένων δημοσίων δαπανών για μέτρα στήριξης της απασχόλησης, όπως για παράδειγμα η χορήγηση εκτάκτου επιδόματος σε εργαζομένους σε προσωρινή αναστολή σύμβασης.

Το SURE αποτελεί τον έναν εκ των τριών πυλώνων στο πανευρωπαϊκό δίχτυ ασφαλείας ύψους 540 δισ. ευρώ για θέσεις εργασίας και εργαζομένους, επιχειρήσεις και χώρες-μέλη για το οποίο υπήρξε συμφωνία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. στο Eurogroup της 9ης Απριλίου 2020. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υιοθέτησαν την έκθεση του Eurogroup στις 23 Απριλίου. Το πλέγμα μέτρων ύψους 540 δισ. ευρώ θα τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Ιουνίου 2020.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Κακοκαιρία «Ιανός»: Χρηματοδότηση 37 εκατ. ευρώ σε δήμους και περιφέρειες που επλήγησαν

«Η πανδημία του Covid-19 συνιστά μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη. Πέραν των επιπτώσεων στη δημόσια υγεία, η επιδημία έχει προκαλέσει τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, με αρκετές επιχειρήσεις να βασίζονται σε κρατική στήριξη, ώστε να διατηρήσουν τον αριθμό εργαζομένων. Το SURE θα αποτελέσει ζωτικής σημασίας δίχτυ ασφαλείας για την προστασία των εργαζομένων, διασφαλίζοντας ότι οι χώρες μέλη θα έχουν τους αναγκαίους πόρους για τη χρηματοδότηση μέτρων αντιμετώπισης της ανεργίας και απώλειας εισοδήματος», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Κροατίας, Ζντράφκο Μάριτς.

Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Απριλίου το Eurogroup είχε πει «όχι» στα κορονο-ομόλογα και είχε αποφασιστεί να ενεργοποιηθεί και ο ESM. Τότε είχε παρθεί η απόφαση να δοθούν χρήματα στις πληγείσες χωρίς όρους για τα υγειονομικά έξοδά τους…

Αργότερα, στη Σύνοδο Κορυφής (23 Απριλίου) έγινε γνωστό πως είναι στα «σκαριά» και Ταμείο Ανάκαμψης, μετά το χάσμα Βορρά με Νότο και για τα «κορονο-ομόλογα».

(πληροφορίες από naftemporiki.gr)

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.