24-10-2020

Επίδομα 534 ευρώ: Αρχίζουν οι νέες αιτήσεις – Τι πρέπει να γνωρίζουν εργοδότες και εργαζόμενοι (video)

Στις 31 Μαΐου λήγει η προθεσμία

Αρχίζουν εκ νέου από σήμερα Δευτέρα οι αιτήσεις για το έκτακτο επίδομα των 534 ευρώ. Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους έως τις 31 Μαΐου.

Δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού είναι οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας συνεχίζει να τελεί σε αναστολή, σε επιχειρήσεις που δεν θα επαναλειτουργήσουν εντός του Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι το ποσό είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες βεβαιώνουν όλα τα στοιχεία των δηλώσεών τους, όπως αυτά αντλούνται αυτόματα από την ΕΡΓΑΝΗ και κυρίως όσα αφορούν τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας συνεχίζει να είναι σε αναστολή καθώς επίσης και τα στοιχεία που αφορούν τη μίσθωση ακινήτων επαγγελματικής στέγης και δηλώνουν υπεύθυνα ότι παραμένουν ως μη λειτουργούσα επιχείρηση με εντολή δημόσιας αρχής κατά το μήνα Μάιο. Σε περίπτωση αλλαγών βέβαια επιτρέπεται η τροποποίηση των δηλώσεών τους.

Για τους εργαζόμενους δεν απαιτείται επανυποβολή υπεύθυνης δήλωσης, εκτός κι αν επιθυμούν τροποποίηση στοιχείων του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ) ή στοιχείων της μίσθωσης κύριας κατοικίας τους.

Σε κάθε περίπτωση οι επιχειρήσεις – εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την υπεύθυνη δήλωσή τους, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στους εργαζόμενούς τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στην «ΕΡΓΑΝΗ».

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Αναδρομικά 2020: Δείτε με ένα κλικ το ποσό που δικαιούστε

Οι εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τροποποιήσεις Υπευθύνων Δηλώσεων τους από τις 19 Μαΐου του 2020 έως και την 1η Ιουνίου του 2020. Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τον μήνα Μάιο θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 10 Ιουνίου του 2020.