07-06-2020

Ευρωπαϊκό μήνυμα προς το γερμανικό δικαστήριο για το QE της ΕΚΤ: Μόνο αρμόδιο το ΔΕΕ για το δίκαιο της ΕΕ

Τη, ισχύ του έναντι των εθνικών δικαστηρίων υπενθύμισε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), σχολιάζοντας την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας αναφορικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο της ΕΕ υπογράμμισε ότι είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για το δίκαιο της Ένωσης και προειδοποίησε ότι τέτοιες πράξεις «θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ενότητα της έννομης τάξης της Ένωσης και να θίξουν τη θεμελιώδη αρχή της ασφάλειας του Δικαίου».

«Ως γενική παρατήρηση, υπενθυμίζεται ότι, κατά πάγια νομολογία του Δικαστηρίου, η προδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου δεσμεύει το εθνικό δικαστήριο όσον αφορά την επίλυση της διαφοράς της κύριας δίκης. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομοιόμορφη εφαρμογή του δικαίου της Ένωσης, το Δικαστήριο, το οποίο ιδρύθηκε από τα κράτη μέλη για τον σκοπό αυτόν, είναι το μόνο αρμόδιο να διαπιστώσει ότι μια πράξη θεσμικού οργάνου της Ένωσης είναι αντίθετη στο ενωσιακό δίκαιο. Τυχόν αποκλίσεις μεταξύ των δικαστηρίων των κρατών μελών όσον αφορά το κύρος των πράξεων των θεσμικών οργάνων θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ενότητα της έννομης τάξης της Ένωσης και να θίξουν τη θεμελιώδη αρχή της ασφάλειας του δικαίου. Όπως και οι λοιπές αρχές των κρατών μελών, τα εθνικά δικαστήρια είναι υποχρεωμένα να εγγυώνται την πλήρη αποτελεσματικότητα του δικαίου της Ένωσης. Μόνον κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να διασφαλισθεί η ισότητα των κρατών μελών εντός της Ένωσης την οποία τα ίδια έχουν δημιουργήσει», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική Δικαιοσύνη έκρινε ως «εν μέρει αντισυνταγματικό» το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (QE) που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2015.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας δεν πρόκειται να εμποδίσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διεμήνυσε χθες, Πέμπτη η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.