04-07-2020

Εurogroup: Επί τάπητος δάνεια από ESM και πανευρωπαϊκή δράση

Με στόχο τα χρήματα να είναι διαθέσιμα από τον Ιούνιο

Σε μια συμφωνία για τις τελικές λεπτομέρειες των πιστωτικών γραμμών που θα δοθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας στις κυβερνήσεις που έχουν ανάγκη φθηνής ρευστότητας προβλέπουν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup την Παρασκευή (08/05), έτσι ώστε τα χρήματα να είναι διαθέσιμα από τον Ιούνιο.

Το βασικό εργαλείο στήριξης εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού αποτελεί το βασικό αντικείμενο συζήτησης στην αυριανή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών από τις 19 χώρες-μέλη της Ζώνης του Ευρώ. Επί τάπητος θα βρεθούν και οι ζοφερές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για βαθιά ύφεση, εντείνοντας τον κλοιό πιέσεων προς της κυβερνήσεις για ένα ισχυρό, πανευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων από τον Covid-19.

«Είμαι αισιόδοξος ότι το Eurogroup θα είναι σε θέση να υιοθετήσει τα σχετικά έγγραφα την Παρασκευή, ώστε να συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα του ESM την επόμενη εβδομάδα για την επίσημη έγκριση, έτσι ώστε το συγκεκριμένο εργαλείο χρηματοδότησης να είναι διαθέσιμο από την 1η Ιουνίου», ανέφερε στο «Reuters» αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Οι Υπουργοί Οικονομικών έχουν ήδη συμφωνήσε ότι ο ESM θα προσφέρει πιστωτικές γραμμές προς τις κυβερνήσεις που τις χρειάζονται. Τα δάνεια θα χορηγούνται με ελάχιστες προϋποθέσεις και θα ανέρχονται στο 2% του ΑΕΠ της χώρας που υποβάλλει αίτημα και στο πολύ ελκυστικό κόστος δανεισμού που ισχύει για τον ESM.

ευρωπαίοι Υπουργοί θα πρέπει να συμφωνήσουν για τη διάρκεια των δανείων και την ακριβή τιμολόγηση, αλλά και να οριστικοποιήσουν τις συνοδευόμενες προϋποθέσεις -εάν τα χρήματα θα δαπανούνται άμεσα ή άμεσα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης που «παρέλυσε» στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.

Θα πρέπει παράλληλα να συμφωνήσουν για το χρονικό διάστημα που θα είναι διαθέσιμες οι πιστωτικές γραμμές του ESM. «Κανείς δεν θέλει να βρεθεί σε μια κατάσταση όπου εκπνέει το συγκεκριμένο μέτρο διευκόλυνσης εάν παρίσταται ακόμη η ανάγκη για τέτοιου είδους χρηματοδότηση», αναφέρει ο αξιωματούχος, επιλέγοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, θα παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών εκτιμήσεις για την επιλεξιμότητα όλων των χωρών της Ευρωζώνης στο συγκεκριμένο εργαλείο, καθώς και τη θέση της Κομισιόν για το εάν τα επίπεδα χρέους αποτελούν εμπόδιο.

«Ένα από τα έγγραφα που θα συζητηθούν αύριο θα είναι και το πρότυπο του εγγράφου που θα πρέπει να συμπληρώνει κάθε χώρα που επιθυμεί δάνεια από τον ESM, περιγράφοντας τις δαπάνες που έχει και αναμένει για την αντιμετώπιση της κρισης του Covid-19», διευκρινίζει ο αξιωματούχος.

(πληροφορίες από naftemporiki.gr Reuters)

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.