12-04-2021

Διπλή υποβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης S&P και DBRS

«Βλέπουν» συρρίκνωση της οικονομίας λόγω κορονοϊού

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P επιβεβαίωσε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα «BB-» και αναθεώρησε προς το χειρότερο την προοπτική του (outlook) σε σταθερή από θετική, λόγω των δυσμενών συνεπειών του κορονοϊού. «Η σταθερή προοπτική αντανακλά την άποψή μας ότι τα σημαντικά μαξιλάρια δημοσιονομικής πολιτικής της Ελλάδας αντισταθμίζουν τους κινδύνους για το αξιόχρεό της που προκύπτουν από τον οικονομικό και δημοσιονομικό αντίκτυπο της COVID-19», αναφέρει ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

Ο οίκος σημειώνει ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν επιτύχει γρήγορα τη σταθεροποίηση των ποσοστών κρουσμάτων και θανάτων από την έξαρση της COVID-19, αλλά προσθέτει ότι αναμένει η ελληνική οικονομία να συρρικνωθεί κατά περίπου 9% το 2020, λόγω των δυσμενών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, πριν ανακάμψει το 2021.

«Λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τη διάρκεια της πανδημίας και της από αυτή προκύπτουσας οικονομικής κρίσης και του πλήρους αντίκτυπού τους στην οικονομία, αναθεωρούμε την προοπτική του αξιόχρεου της Ελλάδας σε σταθερή από θετική», σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας: «Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση έχει σημαντικά δημοσιονομικά μαξιλάρια εν όψει των οικονομικών και δημοσιονομικών συνεπειών της κρίσης της COVID-19 που υποστηρίζουν το αξιόχρεο της Ελλάδας στο τρέχον επίπεδο».

Σε αντίστοιχη κίνηση προχώρησε και ο οίκος αξιολόγησης DBRS, διατηρώντας αμετάβλητη την αξιολόγηση ΒΒ (low) αλλά υποβαθμίζοντας την τάση (trend) της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης σε σταθερή από θετική προηγουμένως.

Και σε αυτήν περίπτωση η πτωτική αναθεώρηση της τάσης οφείλεται στην παύση της οικονομικής δραστηριότητας και την πιθανή ύφεση στην οποία οδηγεί η πανδημία. Ο οίκος επισημαίνει την γρήγορη αντίδραση της κυβέρνησης, ωστόσο προβλέπει ότι η οικονομία είναι πιθανό να συρρικνωθεί φέτος, επιδεινωμένη από τους κρίσιμους κλάδους του τουρισμού και της ναυτιλίας.

Η DBRS βάζει ερωτηματικό για το χρόνο ανάκαμψης και τονίζει ότι η επιβεβαίωση της αξιολόγησης για την πιστοληπτική ικανότητας της ελληνικής οικονομίας αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση, με ισχυρή δέσμευση, να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική της ατζέντα.

Όπως αναφέρει, η Ελλάδα αναδύθηκε από την προηγούμενη κρίση σημειώνοντας τρία χρόνια ανάπτυξης και πέντε χρόνια πρωτογενούς πλεονάσματος, γεγονός που συνέβαλε στη δημιουργία ενός μεγάλου αποθέματος μετρητών. Ωστόσο, το βάρος του δημόσιου χρέους είναι μεγάλο, και τώρα αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ