22-10-2020

Επίδομα 400 ευρώ: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους μακροχρόνια ανέργους (video)

Πότε και πώς θα γίνουν οι καταβολές

Άνοιξε η πλατφόρμα στο gov.gr για τις αιτήσεις του επιδόματος των 400 ευρώ που αφορούν τους μακροχρόνια ανέργους. Η έκτακτη ενίσχυση αφορά τους εγγεγραμμένους που ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς ανεργίας, δηλαδή, από την 1 Απριλίου 2019 έως και τη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Οι δικαιούχοι μπορούν να μπουν στη διεύθυνση https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia είτε με τους προσωπικούς τους κωδικούς στο Taxisnet, είτε τους κωδικούς του ΟΑΕΔ και να επιλέξουν το σύνδεσμο Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε μακροχρόνια ανέργους.

Πότε και πώς θα γίνουν οι καταβολές

Οι πληρωμές αναμένεται να ξεκινήσουν αύριο, Πέμπτη, 23 Απριλίου και η κατάθεση θα γίνεται αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

  • Για όσους ανέργους έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ από προηγούμενες συναλλαγές, (όπως επιδοτήσεις, παροχές, βοηθήματα, συμμέτοχη σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, κλπ) και δεν θέλουν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους, δεν πρέπει να προβούν σε καμία ενέργεια.
  • Για όσους ανέργους έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ από προηγούμενες συναλλαγές και θέλουν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους, θα καταχωρίσουν εντός ορισμένης προθεσμίας τα στοιχεία τους σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα λειτουργήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα.
  • Για όσους ανέργους δεν έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ από προηγούμενες συναλλαγές, θα καταχωρίσουν εντός ορισμένης προθεσμίας τα στοιχεία τους σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα λειτουργήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα.
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για το νέο επίδομα θέρμανσης

Υπενθυμίζεται πως η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.