10-05-2021

Κομισιόν: Η Ευρώπη χρειάζεται ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» – Το ίδιο προτείνει και ο Μάρκους Σέντερ

Ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικης Ένωσης (CSU) απορρίπτει τα ευρωομόλογα, αλλά ταυτόχρονα και τους ελέγχους τύπου «τρόικας»

Ο επόμενος κοινοτικός προϋπολογισμός πρέπει να έχει τη μορφή ενός «Σχεδίου Μάρσαλ» για να επιτρέψει στην ευρωπαϊκή οικονομία να ανακάμψει από την κρίση του κορονοϊού, τόνισε την Πέμπτη (02/04) με δηλώσεις της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Το ίδιο εισηγείται ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικης Ένωσης (CSU) Μάρκους Σέντερ, ο οποίος απορρίπτει τα ευρωομόλογα, αλλά ταυτόχρονα και τους ελέγχους τύπου «τρόικας»

Τι είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

«Γνωρίζουμε ότι σε αυτή την κρίση χρειαζόμαστε γρήγορες απαντήσεις. Δεν μπορούμε να περιμένουμε ένα, δύο ή τρία χρόνια για να εφεύρουμε νέα εργαλεία», δήλωσε επικεφαλής της Κομισιόν σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο αποτελεί το πιο ισχυρό εργαλείο της Ευρώπης.

«Θέλουμε το ΠΔΠ να πάρει τέτοια μορφή που να αποτελέσει βασικό εργαλείο στο σχέδιο ανάκαμψης… πολλοί κάνουν λόγο για ένα Σχέδιο Μάρσαλ. Νομίζω ότι ο κοινοτικός προϋπολογισμός θα πρέπει να είναι ένα Σχέδιο Μάρσαλ», πρόσθεσε η κ. φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στο ομώνυμο πρόγραμμα για την ανοικοδόμηση της Δυτικής Ευρώπης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ερωτηθείσα εάν το βραχυπρόθεσμο σχέδιο στήριξης της απασχόλησης των 100 δισ. ευρώ είναι αρκετό, η κ. φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι αποτελεί ισχυρή στήριξη για την ΕΕ.

Τι ανέφερε ο Μάρκους Σέντερ

Την ίδια ώρα ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» για ολόκληρη την Ευρώπη εισηγείται ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικης Ένωσης (CSU) Μάρκους Σέντερ, προκειμένου οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού να ξεπεραστούν όσο το δυνατόν καλύτερα. Ο κ. Σέντερ απορρίπτει ωστόσο τα ευρωομόλογα, αλλά ταυτόχρονα και τους ελέγχους τύπου «τρόικας».

«Όταν θα έχουμε ξεπεράσει την πανδημία, χρειαζόμαστε ένα Σχέδιο Μάρσαλ για ολόκληρη την Ευρώπη. Πρέπει να επανοικοδομήσουμε την οικονομία σε όλες τις χώρες», δηλώνει ο κ. Σέντερ σε συνέντευξή του στη «Handelsblatt» και τονίζει ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι και προς όφελος της Γερμανίας.

«Η πανδημία μας δίδαξε πόσο ευάλωτο είναι το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα», προσθέτει, αλλά απορρίπτει την έκδοση ευρωομολόγου ως μέσου αντιμετώπισης της κρίσης.

«Η αλληλεγγύη πρέπει να συνοδεύεται και από λογική», σημειώνει ο ίδιος και παραπέμπει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

«Εννοείται ότι δεν θα στείλει κανείς ελεγκτές της τρόικας, όπως κάποτε στην Ελλάδα», διευκρινίζει ο βαυαρός Πρωθυπουργός και συμπληρώνει ότι θα χρειαστούν ασφαλώς κανόνες, αλλά πρέπει οι κανόνες «να ερμηνευθούν αναλογικά με την κατάσταση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ