18-05-2021

Αντίστροφη μέτρηση για το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας λόγω του κορονοϊού

Σκοπός της κυβέρνησης είναι να μην πληγούν παραπάνω επιχειρήσεις και εργαζόμενοι: Τι θα γίνει με τα επιδόματα - Αναμένονται ανακοινώσεις για τα περιοριστικά μέτρα

Νέα παρέμβαση για την τόνωση της Οικονομίας, αλλά και την προστασία εργαζομένων και επιχειρήσεων ανακοινώνουν τις επόμενες ώρες ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σε απάντηση των δυσμενέστατων συνεπειών από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Για το ολοκληρωμένο πακέτο, που σκοπεύει να απορροφήσει τους σοβαρούς κραδασμούς στην ελληνική οικονομία τον Απρίλιο και εξειδικεύονταν σε συσκέψεις μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων έως και πριν από λίγες ώρες, κατευθυντήριες γραμμές εδόθησαν κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του Χρήστου Σταϊκούρα, του Γιώργου Γεραπιετρίτη, του Στέλιου Πέτσα, του Γρηγόρη Δημητριάδη, του Άκη Σκέρτσου και του Άλεξ Πατέλη.

Όπως έχει υπογραμμίσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να διοχετεύσει στην αγορά ένα πειστικό πακέτο πολλών δισ. ευρώ, προκειμένου να διασφαλίσει πως επιχειρήσεις και εργαζόμενοι θα βρεθούν κάτω από μία ομπρέλα προστασίας, προκειμένου αφενός να μη χαθούν θέσεις εργασίας και, αφετέρου, να διευκολυνθεί η επανεκκίνηση της Οικονομίας μόλις εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Κυβερνητικά στελέχη περιέγραφαν τις κυοφορούμενες παρεμβάσεις ως σημαντική διεύρυνση της περιμέτρου όλων όσοι υπάγονται στις ευνοϊκές διατάξεις, που έχουν ήδη ανακοινωθεί μέσω διαφόρων εργαλείων, όπως αποζημιώσεις, εκπτώσεις από ασφαλιστικές εισφορές κ.α. Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για διπλασιασμό των δικαιούχων προδίδοντας το μέγεθος της κρατικής ενίσχυσης, που δρομολογείται. Μεταξύ άλλων αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το ζήτημα των επιστημόνων, που απησχόλησε τις τηλεδιασκέψεις των τελευταίων 24ωρών, μολονότι, όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτόν, η παρέμβαση της κυβέρνησης αφορά σε κάτι πολύ ευρύτερο. Λεπτομέρειες αναμένεται να αποσαφηνιστούν τόσο για το δώρο του Πάσχα, όσο και για το έκτακτο επίδομα σε γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζομένους στην Πολιτική Προστασία.

Σε κάθε περίπτωση, οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου θέτουν επί τάπητος και μακροοικονομικά σενάρια, ανάλογα με τη διάρκεια της έκτακτης κατάστασης, που εκτυλίσσεται από τα μέσα Μαρτίου και εντεύθεν. Υπό αυτό το πρίσμα, υπάρχει ήδη η πρόνοια το αυριανό πλαίσιο μέτρων είτε να επεκταθεί στο Μάιο και να εμπλουτιστεί, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Σημαντικές ανακοινώσεις αναμένονται, πάντως εντός της ημέρας και στο μέτωπο των περιοριστικών μέτρων, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου μαζί με το υπουργείο Υγείας και την Πολιτική Προστασία προχωρά καθημερινά σε επισκόπηση των μέτρων, που έχουν ήδη ληφθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο περιορισμός της κυκλοφορίας, που ετέθη σε ισχύ τα ξημερώματα της προηγούμενης Δευτέρας πρόκειται να επεκταθεί τουλάχιστον έως το Πάσχα, βάσει και της σχετικής εισήγησης όλων των εμπλεκομένων φορέων. Τούτο καθίσταται επόμενο, καθώς στην κυβέρνηση επιμένουν πως ο Απρίλιος αναδεικνύεται ως ο κρισιμότερος πιθανώς μήνας για την καμπύλη που θα διαγράψει η επιδημία στη χώρα μας.

Την ίδια ώρα, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στις λιγοστές σε κάθε περίπτωση πτήσεις, που καταφθάνουν στα αεροδρόμια της χώρας, καθώς υπάρχει πάντα ο φόβος των… εισαγόμενων κρουσμάτων. Μένει, επίσης προς αποσαφήνιση το τι πρόκειται να γίνει με τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος, καθώς υπάρχει στο τραπέζι η πρόταση της Ιεράς Συνόδου να τελούνται κεκλεισμένων των θυρών.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα την Κυριακή (29/03) Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα μέτρα στήριξης εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που έχουν αριθμό μητρώου εργοδότη (ΑΜΕ) στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), των οποίων έχει ανασταλεί η επιχειρηματική δραστηριότητά τους, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), με εντολή δημόσιας αρχής, λόγω του κορονοϊού. Περιλαμβάνει τι ισχύει αναλυτικά, ακόμα, με την τηλεργασία και τις απολύσεις…

Πηγή: ethnos.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ