22-01-2021

Πακέτο μέτρων 37 δισ. για την προστασία των οικονομιών της ΕΕ λόγω του κορονοϊού

Τι ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με βάση τις μέχρι τώρα αποφάσεις που έχουν παρθεί

Ο κορονοϊός έχει επιπτώσεις και στις οικονομίες των χωρών κρατών-μελών της ΕΕ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε επενδυτική πρωτοβουλία ύψους 37 δισ. ευρώ ως τμήμα ενός πακέτου μέτρων.

Όπως ανακοινώθηκε, αυτό το πακέτο θα δοθεί για την προστασία των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέναντι στις επιπτώσεις της επιδημίας της πανδημίας του.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και σε άλλα μέτρα που θα προχωρήσουν για τη στήριξη των χωρών μελών, όπως η ευελιξία ως προς τα δημοσιονομικά ελλείμματα και την κρατική βοήθεια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εγγυηθεί επίσης την χορήγηση 8 δισ. ευρώ σε δάνεια προς 100.000 επιχειρήσεις για τη στήριξη του επιχειρηματικού τομέα.

«Είμαι πεπεισμένη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αντέξει αυτό το σοκ. Αλλά κάθε κράτος μέλος πρέπει να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες του και η Ε.Ε. ως σύνολο θα πρέπει να είναι αποφασιστική, συντονισμένη και ενωμένη», επεσήμανε.

Υπενθυμίζεται ότι μέτρα για την οικονομία και «corona-fund» ύψους 25 δις ευρώ αποφάσισε η ΕΕ την Τρίτη (10/03) σε τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών, αλλά την Πέμπτη (12/03) ο Εμανουέλ Μακρόν στο διάγγελμά του στον γαλλικό λαό, τόνισε ότι θα χρειαστούν παραπάνω χρήματα.

Σημειώνεται, ακόμα, ότι ρευστότητα και χαμηλά επιτόκια αποφάσισε το μεσημέρι της Πέμπτης (12/03) το συμβούλιο νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ που συνεδρίασε για να εξετάσει μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της επιδημίας του κορονοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι αναστέλλονται για τέσσερις μήνες καταβολή ΦΠΑ, φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, ενώ την Παρασκευή (13/03) ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα με «φόντο» τα νέα μέτρα της ΕΚΤ για κορονοϊό.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ