22-10-2020

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup – Στο τραπέζι οι συνέπειες στην οικονομία από τον κορονοϊό (video)

Επί τάπητος το ενδεχόμενο δημοσιονομικής στήριξης

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ εξέφρασε την ελπίδα ότι το Eurogroup, το οποίο θα έχει σήμερα, Τετάρτη τηλεδιάσκεψη για τον αντίκτυπο του κορονοϊού, θα θέσει «στο τραπέζι» την πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί η δημοσιονομική στήριξη.

«Εύχομαι να θέσουμε στο τραπέζι την πιθανότητα να χρησιμοποιήσουμε το δημοσιονομικό εργαλείο εάν αντιληφθούμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης πλήττεται πραγματικά σοβαρά», δήλωσε ο υπουργός στο BFM Business μερικές ώρες πριν τη σύγκληση του Eurogroup. «Το καλύτερο όπλο σήμερα δεν είναι η νομισματική πολιτική», πρόσθεσε.

Ο Λεμέρ είπε ότι η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί η δημοσιονομική τόνωση αναφέρθηκε στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, Τρίτη η G7, η Ομάδα των επτά πλουσιότερων οικονομιών (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία και Ιαπωνία).

«Ελπίζω ότι αυτό το εργαλείο θα υπάρχει στη σημερινή ανακοίνωση του Eurogroup», τόνισε ο Λεμέρ. «Είναι αλήθεια ότι η συζήτηση αφορά αυτό», πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι 19 χώρες της ευρωζώνης δεν συμφωνούν απαραίτητα να συμπεριλάβουν αυτή την αναφορά στο κείμενο που θα δημοσιοποιηθεί μετά τη συνεδρίασή τους.

Εδώ και πολλά χρόνια, οι διεθνείς θεσμοί, όπως το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ, καθώς και χώρες όπως η Γαλλία καλούν επανειλημμένα τη Γερμανία να προχωρήσει σε δημοσιονομική τόνωση προκειμένου να στηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Ο κορονοϊός «γονατίζει» τους Βρετανούς - 12 εκατ. πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν λογαριασμούς και δάνεια