12-05-2021

Αποφυγή διπλής φορολογίας από κατοίκους του εξωτερικού

Αίτηση, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2016, ώστε να ενταχθούν στην εφαρμογή της Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας, μπορούν να καταθέσουν οι Ελληνες φορολογούμενοι που είναι κάτοικοι εξωτερικού και θέλουν να αποφύγουν την διπλή φορολόγηση.

Αυτό προκύπτει σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, σχετικά με τη φορολογική μεταχείριση του εισοδήματος των κατοίκων εξωτερικού από συντάξεις, παροχές και παρόμοιες αμοιβές, το οποίο προκύπτει στην Ελλάδα με βάση τις διατάξεις των Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας, ο φορολογικός κάτοικος εξωτερικού υποβάλλει «Αίτηση για την Εφαρμογή της Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας» απευθείας στον φορέα που του καταβάλλει τη σύνταξη, μέχρι το τέλος του έτους.

Η αίτηση αυτή ισχύει από το αμέσως επόμενο φορολογικό έτος και συνολικά για διάστημα 3 φορολογικών ετών, για τα οποία ο οικείος συνταξιοδοτικός φορέας δεν θα διενεργεί παρακράτηση φόρου.

Ειδικά για φέτος, η αίτηση μπορεί να υποβληθεί έως 31 Μαρτίου 2016, προκειμένου να μη διενεργηθεί παρακράτηση για τα φορολογικά έτη 2016-2018.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ