25-02-2021

Ελλάδα – Κίνα: Η επένδυση της Cosco και οι συμφωνίες στην ενέργεια

Τις εγκαταστάσεις της κινεζικής εταιρίας στο λιμάνι του Πειραιά επισκέφθηκαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Σι Τζινπίνγκ.

Επενδύσεις περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ σχεδιάζει η COSCO Shipping η οποία διαχειρίζεται δύο προβλήτες διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά. Στόχος να ενισχυθεί το λιμάνι και ο ρόλος του ως διαμετακομιστικός κόμβος εμπορίου ανάμεσα σε Ασία και Ευρώπη.

Το ποσό αυτό περιλαμβάνει υποχρεωτικές επενδύσεις 300 εκατομμυρίων μέχρι το 2022, που μόλις ολοκληρωθούν θα επιτρέψουν στην κινεζική εταιρία να αποκτήσει επιπλέον ποσοστό 16% στο λιμάνι.

«Θέλουμε να ενισχύσουμε τον διαμετακομιστικό ρόλο του Πειραιά και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την μεταφορική ικανότητα της γραμμής ταχείας επικοινωνίας ξηράς-θάλασσας Κίνας-Ευρώπης» δήλωσε ο Κινέζος Πρόεδρος ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε πως ο Πειραιάς θα μπορούσε να αποτελέσει το μεγαλύτερο λιμάνι όχι μόνο της Μεσογείου, αλλά και της Ευρώπης.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συμφώνησε να χορηγήσει 140 εκατομμύρια ευρώ για να στηρίξει την επέκταση και αναβάθμιση του λιμανιού του Πειραιά. Το δάνειο αυτό, το μεγαλύτερο που έχει χορηγήσει ποτέ η Τράπεζα για λιμενικά έργα στην Ελλάδα, θα στηρίξει μέρος από τις επενδύσεις και θα έχει διάρκεια 20 ετών.

Σε σχετική δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «η Ελλάδα χαιρετίζει τη στήριξη που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε έργα που θα μεταμορφώσουν το λιμάνι του Πειραιά. Η ΕΤΕπ χρηματοδοτεί στρατηγικές υποδομές στην Ελλάδα εδώ και πάνω από 50 χρόνια και διαθέτει μοναδική τεχνική και χρηματοπιστωτική εμπειρία στη χρηματοδότηση σημαντικών λιμανιών στην Ευρώπη και ανά την υφήλιο».

Η πρώτη δόση ύψους 100 εκατομμύρια ευρώ υπεγράφη σήμερα και το υπόλοιπο ποσό θα εκταμιευτεί παράλληλα με την πρόοδο των έργων.

Μπορεί προτεραιότητα και για τις δύο πλευρές να είναι το λιμάνι του Πειραιά και η ανάδειξή του σε ένα από τα τρία κορυφαία της Ευρώπης, αλλά το Πεκίνο δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον του και για τον τομέα της ενέργειας.

Σήμερα υπεγράφη συμφωνία με την οποία επιβεβαιώθηκε το κινεζικό ενδιαφέρον για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης της ηπειρωτικής Ελλάδας με την Κρήτη. Η συμφωνία υπεγράφη από τον πρόεδρο και διευθύνοντα Σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, Μανούσο Μανουσάκη και τον Πρόεδρο της State Grid Corporation of China, Kou Wei.

Ο διαγωνισμός για το έργο αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα. Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής είναι ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, για το οποίο πρόσφατα αποσαφηνίστηκε πλήρως το καθεστώς υπό το οποίο θα υλοποιηθεί. Έτσι σύντομα αναμένεται να επιλεγούν οι ανάδοχοι για τα καλωδιακά τμήματα του έργου, μέσα από μειοδοτική διαδικασία, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών. Ο εν λόγω διαγωνισμός έχει προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ και αφορά τη διπλή γραμμή μεταφοράς συνεχούς ρεύματος, που θα συνδέει την Κρήτη με το ηπειρωτικό δίκτυο μέσω της Αττικής.

Εν τω μεταξύ υπεγράφη επίσης συμφωνία συνεργασίας για τη δημιουργία του έργου MINOS 50MW στην Κρήτη από τον Πρόεδρο της NUR Energie, Kevin Sara και από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Prenecon-Green Energy Holdings Plc, Δημήτριο Μπούρα και από κινεζικής πλευράς από τον Πρόεδρο και Εκτελεστικό Διευθυντή της Industrial and Commercial Bank of China, Chen Siqing και τον Πρόεδρο του China Energy Engineering Group, Wang Jianping.

Επισφραγίζεται έτσι η συνεργασία των δύο χωρών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς με το συγκεκριμένο έργο εξασφαλίζεται η μεταφορά και χρήση προηγμένης κινεζικής τεχνολογίας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη, ώστε να ενισχυθεί σημαντικά η ενεργειακή αυτονομία του νησιού.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ