20-04-2021

Στο Eurogroup της Παρασκευής η μερική εξόφληση χρέους του ΔΝΤ

Επί τάπητος αναμένεται να θέσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το αίτημα  της πρόωρης μερικής εξόφλησης του χρέους στο ΔΝΤ στην  συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή.

Οι συζητήσεις άλλωστε με τους θεσμούς είχαν ξεκινήσει από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ωστόσο είχαν  «παγώσει» προσωρινά καθώς μεσολάβησαν οι εκλογές.

«Θέλουμε τα ελληνικά ομόλογα να επιστρέψουν στην επενδυτική βαθμίδα, ώστε να δανειζόμαστε ακόμη φθηνότερα. Θα αποπληρώσουμε τα δάνεια του ΔΝΤ. Το αίτημα θα κατατεθεί στο Eurogroup της Παρασκευής», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το ελληνικό κράτος, από τη συγκεκριμένη παρέμβαση, θα εξοικονομήσει 75 εκατ. ευρώ ετησίως.

Να σημειωθεί πως  η απαλλαγή της Ελλάδας από το ακριβό δάνειο του ΔΝΤ πέραν της βελτίωσης του προφίλ του ελληνικού δημόσιου χρέους αναμένεται μεταξύ άλλων να διευκολύνει το οικονομικό επιτελείο στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τη μείωση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Υπέρ του ελληνικού αιτήματος είχε ταχθεί ανοικτά ο Κλάους Ρέγκλινγκ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ενώ θετική είναι η γνώμη και της Κομισιόν. Ωστόσο, προεκλογικά, η θετική απάντηση από την πλευρά των θεσμών είχε συνδεθεί με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων αλλά και την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων.

Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας για το ακριβό τμήμα της οφειλής της Ελλάδας προς το ΔΝΤ ανέρχεται σε 5%. Έτσι, θα απαλλαγεί από ένα πολύ ακριβό κομμάτι χρέους διαθέτοντας μέρος του αποθεματικού το οποίο έχει κόστος χαμηλότερο του 2% για την Ελλάδα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ