04-02-2021

Κατρούγκαλος: Δεν θα γίνουν οριζόντιες μειώσεις συντάξεων

Την δέσμευση ότι θα προστατευθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις ανέλαβε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι “δεν πηγαίνουμε με σκοπό τις μειώσεις” (στις συντάξεις) και πρόσθεσε: “Θα εγγυηθούμε την προστασία του συνόλου της κύριας και της επικουρικής σύνταξης”.

Ο υπουργός Εργασίας εξήγησε ότι βασικός κανόνας για την αναπροσαρμογή των συντάξεων, σύμφωνα με τη δική του πρόταση, θα είναι η εφαρμογή ενιαίων κανόνων για όλους τους συνταξιούχους, εν ενεργεία και μελλοντικούς. Αποκάλυψε ότι θα βασίζεται στο τρίπτυχο “τι μισθό έπαιρνες, τι εισφορές είχες, τι ποσοστό αναπλήρωσης είχες;”.

Παράλληλα τόνισε ότι “η Επιτροπή έχει βγάλει ένα πόρισμα, για να ακολουθήσει συζήτηση με τους κοινωνικούς φορείς και στη συνέχεια να ληφθεί απόφαση από την κυβέρνηση”. “Δεν πρόκειται να πάμε σε ένα ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης. Θα πάμε κλιμακωτά. Αναπροσαρμογή θα έχουν αυτοί που είχαν πολύ υψηλά ποσά” συμπλήρωσε και σημείωσε: “Θα υπολογίσουμε με καινούριο τρόπο τις συντάξεις. Αυτό είναι δική μου πρόταση. Αποφάσεις λαμβάνει η κυβέρνηση. Αν με αυτό τον τρόπο πληγούν οι χαμηλές συντάξεις, θα επέμβουμε για να τις προστατεύσουμε”.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της εθνικής σύνταξης εξήγησε ότι “επειδή οι μισθοί είναι χαμηλοί και υπάρχει ανεργία, επειδή αυτοί που δουλεύουν δεν έχουν καμία εγγύηση ότι θα έχουν μετά από 35 χρόνια, θα μπει εισφορά, άσχετη με τη μισθοδοσία και τις εισφορές της, η οποία θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και θα αποτελεί το 60% της σύνταξης. Πάνω σε αυτό θα προσθέσουμε τις εισφορές μας”. Ξεκαθάρισε δε ότι “αυτή τη σύνταξη θα την παίρνουν όλοι, με 15 χρόνια εργασιακού βίου”.

Για το ΕΚΑΣ και συντάξεις αναπηρίας και θανάτου ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι δεν καταργείται τίποτα, απλώς θα υπολογίζονται διαφορετικά. Ενώ για τα οικογενειακά επιδόματα τόνισε ότι θα δοθούν ως την Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου και οπωσδήποτε πριν τη λήξη της προθεσμίας για την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ