22-09-2020

Στη Βουλή η ρύθμιση για τις 120 δόσεις τις επόμενες μέρες – Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

 

  • Μέσα στη βδομάδα στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα για να έχει ψηφιστεί έως και την Μ. Τρίτη
  • Τι θα προβλέπει για αρχικές οφειλές, επαναυπολογισμό και σύνταξη του οφειλέτη
  • Τι ποσοστό των χρεών θα «κουρευτεί»

Η πολυαναμενόμενη ρύθμιση  για τις 120 δόσεις, η οποία θα αναφέρεται σε χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται στη Βουλή σε λίγες μέρες ώστε να έχει ψηφιστεί μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη. Όμως η ρύθμιση των οφειλών προς την εφορία αναμένεται γίνει νόμος του κράτους στις αρχές Μαΐου.

Η ρύθμιση για τις 120 δόσεις θα προβλέπει «κούρεμα» έως και 55% της αρχικής οφειλής για ελεύθερους επαγγελματίες και όσους αμείβονται με μπλοκάκι. Αντίστοιχα, θα προβλέπεται οριζόντιο το «κούρεμα» 85% των προσαυξήσεων και προστίμων επί της αρχικής οφειλής, ενώ ελάχιστο ποσό για κάθε δόση θα είναι τα 50 ευρώ για όλους τους ασφαλισμένους και τα 30 ευρώ για τους αγρότες.

Παράλληλα θα προβλέπεται ρύθμιση αποπληρωμής με δόσεις, αλλά με μικρότερη μείωση της οφειλής για τους εργοδότες και τις επιχειρήσεις που χρωστούν στο πρώην ΙΚΑ. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι δόσεις θα φτάνουν έως και τις 120 δόσεις, αλλά με 50% έκπτωση στα πρόστιμα, εάν ρυθμίσουν την οφειλή και 100% των προστίμων εάν επιλέξουν την εφάπαξ αποπληρωμή του συνολικού χρέους.

Η νέα μορφή των 120 δόσεων αφορά οφειλές που έχουν δημιουργηθεί έως  και το 2017-2018, όμως για αυτά τα δύο χρόνια δεν θα γίνει επανυπολογισμός. Οι οφειλές αυτές θα μπορούν να ενταχθούν στη συνολική ρύθμιση,  μόνο υπό την προοπτική του ότι ο ασφαλισμένος καταβάλλει κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές του 2019.

Η εικόνα του υπουργείου Εργασίας είναι ότι η νέα μορφή της ρύθμισης θα προσεγγίσει σχεδόν 950.000 οφειλέτες από τον πρώην ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ), ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, βιοτέχνες, καταστηματάρχες, από τον πρώην ΟΓΑ και δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς ασφαλισμένους στο πρώην ΕΤΑΑ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο επανυπολογισμός των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα οδηγήσει σε μείωση της σύνταξης του ασφαλισμένου. Για αυτό το λόγο ο ασφαλισμένος θα έχει το δικαίωμα να ενταχθεί στη ρύθμιση χωρίς επανυπολογισμό γεγονός που θα δεν θα επηρεάσει το ύψος της σύνταξης του.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Πτώση κατά 94,3% στον τζίρο των επιχειρήσεων παροχής καταλύματος - «Πρωταθλητές» στο Λασίθι

Το όριο των 20.000 ευρώ σχετικά με τις αρρύθμιστες οφειλές παραμένει γεγονός που σημαίνει ότι όποιος έχει χρέη άνω των 20.000 ευρώ δεν θα μπορεί να λάβει σύνταξη.

Για όσους θελήσουν να αποπληρώσουν εφάπαξ τα χρέη τους θα προσφέρεται πλήρης διαγραφή των προσαυξήσεων ενώ για όσους επιλέξουν να εκμεταλλευτούν τις δόσεις, θα προσφέρεται μερική διαγραφή των προσαυξήσεων με το ποσοστό να εξαρτάται από τον αριθμό των δόσεων. Όσο περισσότερες οι δόσεις, τόσο μικρότερο θα είναι και το ποσοστό των προσαυξήσεων που θα διαγράφεται.

Η ρύθμιση θα έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής κάτι που σημαίνει ότι οι αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα πρέπει να γίνουν μέσα σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο (πιθανότατα τρεις μήνες).

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση στηρίζει πολλά σε αυτό το νομοσχέδιο  και προσπαθεί να το διευρύνει όσο περισσότερο μπορεί.

Έτσι, στην περίπτωση των φυσικών προσώπων, οι αποκλεισμοί θα είναι πολύ λίγοι.  Τηρώντας τις οδηγίες του Ευκλείδη Τσακαλώτου «ότι δεν πρέπει να πριμοδοτηθούν οι κακοπληρωτές», θα δημιουργηθεί η κλίμακα των δόσεων η οποία είναι αντίστροφα προοδευτική. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα, τόσο μικρότερος θα είναι και ο αριθμός των δόσεων που θα προσφέρονται στους οφειλέτες.

Εξετάζεται λοιπόν ο ελάχιστος αριθμός να είναι οι 18 αν και έχει συζητηθεί ο αριθμός 12 που ούτως ή άλλως προσφέρεται στους οφειλέτες μέσω της πάγιας ρύθμισης. Το πιθανότερο είναι όμως η κυβέρνηση να καταλήξει στο «18» ώστε να υπάρχει ένα κίνητρο για όλους.

Ανοικτό είναι το θέμα των περιουσιακών κριτηρίων. Εξετάζεται να μην θεσπιστούν τέτοια κριτήρια προκειμένου να μην αποκλειστούν οφειλέτες από τη ρύθμιση. Βέβαια, το τι θα γίνει τελικώς, θα εξαρτηθεί και από τις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς οι οποίοι θα πάρουν στα χέρια τους το τελικό σχέδιο πριν αυτό σταλεί στη Βουλή για ψήφιση.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙΙ: Παρατείνεται έως τις 28 Σεπτεμβρίου η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος

Για την ολοκλήρωση της ρύθμισης, το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ώστε με το που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο, να είναι έτοιμη και η τεχνική υποδομή για την έναρξη υποβολής των αιτήσεων.

(Με πληροφορίες από huffingtonpost.gr, toc.gr, ethnos.gr)

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.