17-04-2021

Είπε το «ναι» το Eurogrοup στην εκταμίευση του ενός δισ. στην Ελλάδα

  • «Πράσινο φως» από το Eurogroup για την εκταμίευση του ποσού του ενός δισ. στην Ελλάδα
  • Είχε προηγηθεί η έγκριση της Κομισιόν και του EWG
  • Αρχές Μαΐου αναμένεται να φτάσουν τα χρήματα στη χώρα μας

Πήρε το πράσινο φως η εκταμίευση του ενός δισ. στην Ελλάδα από το Eurogrοup.

Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνονται και από πληροφορίες που προέρχονται από το υπουργείο Οικονομικών. 

Ο  εκπρόσωπος του προέδρου του Συμβουλίου ανακοίνωσε στο Twitter πως πρώτα θέματα της συζήτησης, από τα οποία η Ελλάδα ήταν το βασικότερο, καλύφθηκαν.

Η εκταμίευση της δόσης αναμένεται αρχές Μαΐου, μετά τις διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια, με κυριότερα το γαλλικό και το γερμανικό, και την τυπική έγκριση από το συμβούλιο του ΕΜΣ.

Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω ποσό δεν είναι δόση δανείου αλλά ουσιαστικά η επιστροφή των κερδών που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP) καθώς και την αναστολή της προσαύξησης του επιτοκίου της δεύτερης δανειακής σύμβασης.

Τόσο η Κομισιόν όσο και το EWG έχουν ήδη συμφωνήσει, επομένως η απόδοση του ποσού είναι σχεδόν βέβαιη. Μάλιστα, η επικαιροποιημένη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει προβεί στις «απαραίτητες ενέργειες για την εκπλήρωση όλων των δεσμεύσεων» που είχε αναλάβει.

Εύσημα από Μοσκοβισί: Έχει κάνει μεγάλη πρόοδο η Ελλάδα

Την άποψη ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει «μεγάλη πρόοδο» από την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup στην εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Βουκουρέστι.

Ο ίδιος είπε πως η Επιτροπή, στη βάση της επικαιροποιημένης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας θα εισηγηθεί θετικά στο Eurogroup να εγκρίνει την εκταμίευση του ενός δισ., το οποίο θα αποτελέσει «καλό σημάδι» για την ανάκαμψη της χώρας και την εμπιστοσύνη των αγορών.

(Με πληροφορίες από το ethnos.gr)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ