05-07-2020

Αντίστροφη μέτρηση για τον «διάδοχο» του νόμου Κατσέλη – Συνεχίζονται οι συνομιλίες με ορόσημο το επόμενο EWG

  • Ολοκληρώθηκε η πολύωρη τηλεδιάσκεψη μεταξύ κυβέρνησης-θεσμών
  • Κυβερνητική επιδίωξη να υπάρξει συμφωνία έως το EWG στις 25 Μαρτίου
  • Το «χαρτί» της κυβέρνησης
  • Πρώτα ο «διάδοχος» του νόμου Κατσέλη και μετά οι 120 δόσεις για ταμεία και εφορία

Το φλέγον ζήτημα για τον «διάδοχο» του «νόμου Κατσέλη» και την προστασία της πρώτης κατοικίας τέθηκε στο επίκεντρο της πολύωρης τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών.

Όπως τόνισαν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, οι διαβουλεύσεις για το ζήτημα συνεχίζονται με ορόσημο το Euro Working Group που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαρτίου (και το οποίο θα προετοιμάσει το Eurogroup της 5ης Απριλίου) οπότε είναι και η επιδίωξη της κυβέρνησης να υπάρξει συμφωνία.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους ήδη έχει σημειωθεί πρόοδος σε  δευτερεύουσες παραμέτρους του νέου πλαισίου, αν και οι θεσμοί επιμένουν σε δραστική μείωση της περιμέτρου κάλυψης, τόσο συνολικά του αριθμού των «κόκκινων» δανειοληπτών που μπορούν να ενταχθούν στο σχήμα, όσο και επιμέρους στο σκέλος που αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρο την πρώτη κατοικία.

Επίσης, όπως σημείωσαν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, οι θεσμοί έχουν επίσης ενστάσεις ως προς την αντιμετώπιση των στρατηγικά κακοπληρωτών.

Το «χαρτί» της κυβέρνησης

Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι έχει ήδη υπάρξει συμφωνία για το νέο σχήμα τόσο με τις τράπεζες, όσο και με την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ έχουν ληφθεί και ασφαλιστικές δικλείδες που έχουν οδηγήσει στην εξαίρεση των κακοπληρωτών.

Εφόσον οι δύο πλευρές συμφωνήσουν έως το EWG, το σχετικό νομοσχέδιο μπορεί να κατατεθεί στη Βουλή με χρονικό ορίζοντα το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει το ενδεχόμενο μονομερούς ενέργειας από την πλευρά της κυβέρνησης, οι ίδιες πηγές δεν το απέκλεισαν, επισημαίνοντας, πάντως, ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν συζητείται καν στην παρούσα φάση. «Δουλεύουμε στο σενάριο να τα βρούμε», ανέφεραν, εκτιμώντας ότι είναι εφικτή η συμφωνία έως τη Δευτέρα.

Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων, οι τηλεδιασκέψεις για την ανταλλαγή τεχνικών λεπτομερειών βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη.

Πρώτα ο «διάδοχος» του νόμου Κατσέλη και μετά οι 120 δόσεις για ταμεία και εφορία

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, τέλος, ότι πρώτα θα κλείσει το ζήτημα του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας και μετά θα γίνουν οι όποιες συζητήσεις για τις έως 120 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία. Ενώ, όσον αφορά στα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ, πηγές αναφέρουν ότι αυτά έχουν κλείσει στο σύνολό τους.

Στην εν λόγω τηλεδιάσκεψη, από την κυβερνητική πλευρά συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος και ο γγ Συντονισμού της κυβέρνησης, Δημήτρης Παπαγιαννάκος.

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.