14-07-2020

«Ομπρέλα» προστασίας για την πρώτη κατοικία – Ποια είναι τα κριτήρια ένταξης

  • «Ασπίδα» προστασίας για το 90% από το σύνολο των «κόκκινων δανείων» πρώτης κατοικίας
  • Διπλή μείωση της δόσης μέσω επιμήκυνσης του δανείου και κρατικής επιδότησης
  • Ποια είναι τα νέα όρια

Προστασία της πρώτης κατοικίας για εννέα στα δέκα στεγαστικά δάνεια, αλλά και διπλή μείωση της δόσης μέσω επιμήκυνσης του δανείου και κρατικής επιδότησης φέρνει ο «διάδοχος» του νόμου Κατσέλη, όπως συμφωνήθηκε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μεταξύ τραπεζιτών και κυβέρνησης το βράδυ της Πέμπτης.

Το νέο όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας ορίζεται στις 250.000 ευρώ αντικειμενική αξία και στις 200.000 ευρώ εμπορική αξία, όσον αφορά στο νέο πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη.

Επίσης, το πλαίσιο βελτιώνεται ουσιαστικά μέσω της εξωδικαστικής αυτοματοποιημένης ρύθμισης χωρίς δικαστικά έξοδα και πολυετή αναμονή με επιδότηση έως και 33% της δόσης και δυνατότητα κουρέματος του κεφαλαίου του χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα διαθέσει για τη διετία 2019-2020 κονδύλι 450 εκατ. ευρώ για την επιδότηση της δόσης των δανειοληπτών οι οποίοι θα ενταχθούν στη ρύθμιση . Η ρύθμιση απομένει να εγκριθεί από τους Θεσμούς και να ψηφιστεί έως το τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου να αντικαταστήσει το υφιστάμενο πλαίσιο.

Ποια είναι τα κριτήρια για τη νέα ρύθμιση:

1) Το όριο της εμπορικής αξίας για την προστασία του ακινήτου είναι οι 200.000 ευρώ.

2) Το όριο της αντικειμενικής αξίας για την προστασία του ακινήτου είναι οι 250.000 ευρώ.

3) Το ύψος των δανείων που μπορεί να ενταχθούν στον νέο νόμο Κατσέλη καθορίζεται στις 130.000 ευρώ.

4) Τα εισοδηματικά κριτήρια ορίζονται στις 12.500 ευρώ για τον άγαμο, στις 21.000 ευρώ για το ζευγάρι και επιπλέον 5.000 ευρώ ανά τέκνο. Δηλαδή οικογένεια με τρία παιδιά καλύπτεται για εισόδημα μέχρι 36.000 ευρώ.

5) Η ρύθμιση προβλέπει «κούρεμα» του δανείου για το ποσό που υπερβαίνει το 120% της αξίας του ακινήτου.

6) Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και όλα τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν εγγύηση πρώτη κατοικία

7) Η επιδότηση της δόσης του δανείου θα φτάνει έως και τα 25 χρόνια.

8) Η επιδότηση του Ελληνικού Δημοσίου για τις δόσεις των δανείων θα φτάσει τα 450 εκατ ευρώ.

9) Η ένταξη στη νέα ρύθμιση θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, διασφαλίζοντας το βιώσιμο και αδιάβλητο της διαδικασίας.

Με βάση τα συγκεκριμένα βασικά κριτήρια, διαμορφώνεται ένα πλαίσιο ένταξης που θα περιλαμβάνει το 90% από το σύνολο των «κόκκινων δανείων» πρώτης κατοικίας.

Το Μέγαρο Μαξίμου, με non paper που εξέδωσε, αναφέρει τα εξής: «Στη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών με τους εκπροσώπους των ελληνικών συστημικών τραπεζών επήλθε συμφωνία για το πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας που θα διαδεχθεί το άρθρο 9 του Νόμου 4346/2015. Η κοινή πρόταση θα διαβιβαστεί στους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος με στόχο η διαδικασία νομοθέτησης να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου».

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.