15-12-2019
Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Το «στοίχημα» για τον νέο νόμο Κατσέλη - Τι επιθυμεί να βελτιώσει το νέο πλαίσιο

Το «στοίχημα» για τον νέο νόμο Κατσέλη – Τι επιθυμεί να βελτιώσει το νέο πλαίσιο

  • Πιο ευέλικτο το νομικό πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη
  • Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την ένταξη στον νέο νόμο
  • Τι επιθυμεί να βελτιώσει

Στο τέλος Φεβρουαρίου παύει η ισχύς του νόμου Κατσέλη και έτσι το οικονομικό επιτελείο και οι εμπορικές τράπεζες προσπαθούν να βρουν την ισορροπία που θα καταστήσει βιώσιμο το νέο πλαίσιο που θα τον αντικαταστήσει προκειμένου να συνεχιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών ομίλων την  Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου, παρά τις διαφωνίες,  κατέληξαν σε ένα πλαίσιο το οποίο προβλέπει την ένταξη στο προστατευτικό πλαίσιο πρώτων κατοικιών αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ωστόσο ότι το συνολικό χρέος του οφειλέτη δεν ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ποσό.
Το πλαφόν που συζητήθηκε ήταν οι 100.000 ευρώ και αφορά τα συνολικά χρέη του δανειολήπτη από κάθε είδους χρηματοδότηση που έχει λάβει στο παρελθόν.

Εφόσον, το υπόλοιπό του στις τράπεζες στις 31/12/2018 δεν ξεπερνά αυτό το όριο και υπάρχει καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών στην αποπληρωμή του, τότε θα αξιολογούνται τα εισοδήματά του, που θα αποτελούν τη δεύτερη προϋπόθεση για να γίνει δεκτή η αίτηση υπαγωγής του στο ευνοϊκό καθεστώς.

Με βάση ορισμένες πηγές, το ανώτατο όριο ως προς το ετήσιο εισόδημα θα διαμορφωθεί πέριξ των 20.000 ευρώ έναντι 35.000 ευρώ που προέβλεπε η αρχική πρόταση της κυβέρνησης.

Από εκεί και πέρα θα υπάρχουν επιπλέον κριτήρια για τη χορήγηση επιδότησης της μηνιαίας δόσης κατά το 1/3 από το κράτος.

Οι αιτήσεις θα γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί εντός των τριών μηνών από την ψήφιση του νόμου.
Για το λόγο αυτό αναζητούνται εναλλακτικές για την εξυπηρέτηση των δανειοληπτών το διάστημα προετοιμασίας του σχετικού online εργαλείου.
Στόχος της κυβέρνησης είναι το σχετικό νομοσχέδιο να περάσει από τη Βουλή έως και τα τέλη του μήνα και το νέο πλαίσιο να τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαρτίου.

Οι τραπεζίτες δεσμεύτηκαν στον κ. Τσίπρα να επανέλθουν τις επόμενες ημέρες με τις εκτιμήσεις τους για την επίπτωση στο σύστημα των παραπάνω ρυθμίσεων, ώστε να υπάρξει η οριστική συμφωνία.
Δεν αποκλείεται το επόμενο ραντεβού να πραγματοποιηθεί στο τέλος της εβδομάδας.

Τι επιθυμεί να βελτιώσει ο νέος νόμος

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το νέο πλαίσιο θα πρέπει να παρέχει επαρκή προστασία σε όσους πραγματικά κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικία τους, αλλά και δεν θα  επιβραδύνει την προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων και, κυρίως, την κεφαλαιακή θέση των Τραπεζών.

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και το πλαίσιο που έχει κατ’ αρχήν συμφωνηθεί, το οποίο φιλοδοξεί να διορθώσει τον -χρήσιμο- νόμο Κατσέλη σε επτά σημεία.

1 )Την διαφάνεια. Μόλις ολοκληρωθούν τα κριτήρια επιλογής και οι συνθήκες ελέγχου, όποιος πληροί τα κριτήρια θα ελεγχθεί εξονυχιστικά. Αυτός ο ex ante έλεγχος θα αποκλείει στρατηγικούς κακοπληρωτές από το να εκμεταλλεύονται ευνοϊκές ρυθμίσεις. Ο νόμος Κατσέλη, παρ’ότι θεμελίωσε την δυνατότητα προστασίας της πρώτης κατοικίας, έγινε καταφύγιο και των στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίοι μόλις άρχισαν να αποκαλύπτονται, με την θεσμοθέτηση της άρσης του τραπεζικού απορρήτου που υιοθετήθηκε στο τέλος του 2018. Επιπλέον, η ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα γίνεται η αίτηση, θα δίνει την δυνατότητα παρακολούθησης της εξυπηρέτησης των δανείων.

2 )Την ταχύτητα. Όσοι πληρούν τα κριτήρια, θα παίρνουν έγκριση και θα ρυθμίζουν άμεσα το δάνειο τους. Στο νόμο Κατσέλη, οι δανειολήπτες έπρεπε να περιμένουν να δικαστεί η υπόθεση από 3 έως και 9 χρόνια πριν ρυθμίσουν οριστικά το δάνειο τους.

3) Το κόστος. Ο δανειολήπτης δεν θα επωμίζεται δικαστικά έξοδα που συνεπάγεται η εκδίκασή της υπόθεσης του. Το σημείο αυτό, σε κάποιες περιπτώσεις είχε οδηγήσει δανειολήπτες οι οποίοι δεν μπορούσαν να καλύψουν τα έξοδα να μένουν εντελώς ακάλυπτοι ακόμη και για την πρώτη κατοικία τους η οποία κινδύνευε με πλειστηριασμό.

4 )Την λύση που θα δίνεται. Όσοι υπάγονται στο νόμο θα έχουν και επιδότηση της δόσης κατά τουλάχιστον 30% και – υπό προϋποθέσεις – κούρεμα του κεφαλαίου του δανείου, που, όμως, θα αποφασίζεται από τις Τράπεζες μετά την εξόφληση της τελευταίας δόσης της ρύθμισης. Η επιδότηση της δόσης δανείου προβλέπονταν και στο νόμο Κατσέλη αλλά δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ. Το δε κούρεμα του κεφαλαίου του δανείου γίνονταν μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, πλήρους ένδειας, του δανειολήπτη.

5) Το εύρος προστασίας. Η νέα φιλοσοφία του πλαισίου θα επικεντρώνεται στο υπόλοιπο του δανείου και όχι στην αξία του ακινήτου. Αυτό θα βοηθήσει στο να καλυφθεί τουλάχιστον το 90% των δανείων σε καθυστέρηση. Αν το όριο κάλυψης, σε όρους οφειλής, είναι λίγο πάνω από τα 100.000, είναι πιθανό να καλύπτονται και δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια, που κινδυνεύουν να χάσουν πρώτη κατοικία ακόμη και πάνω από 200.000 ευρώ. Παράλληλα, με αμοιβαία συμφωνία Κυβέρνησης και Τραπεζιτών θα καλυφθούν από το νέο πλαίσιο και οφειλές επιχειρηματιών από δάνεια με προσημείωση πρώτης κατοικίας που υπολογίζονται κοντά στο 1 δις ευρώ.

6) Την ταχύτητα εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων. Ο νόμος Κατσέλη έχει σήμερα συσσωρευμένες περίπου 130.000 υποθέσεις, που έχουν εγκλωβίσει στεγαστικά δάνεια ύψους 16 δισ. ευρώ, που περιμένουν να δικαστούν. Το νέο πλαίσιο θα ρυθμίζει αυτόματα δάνεια τα οποία θα «πρασινίζουν» ελαφρύνοντας και τους δανειολήπτες αλλά και τους ισολογισμούς των τραπεζών.

7) Την πρόνοια για την αποφυγή νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Με το νόμο Κατσέλη οι τράπεζες είχαν εγκλωβιστεί στις δικαστικές υποθέσεις χωρίς να μπορούν να διαχειριστούν με κάποιο τρόπο τα κόκκινα δάνεια του νόμου Κατσέλη. Με το νέο πλαίσιο, η εκκαθάριση θα προχωρά ομαλότερα, χωρίς καθυστερήσεις. Μέρος του κεφαλαίου, που θα χαθούν από το κούρεμα των δανείων, θα αναπληρωθεί από την έμμεση επιδότηση των δόσεων των δανείων από το δημόσιο. Το ποσό που θα διατεθεί θα ξεκινά από τα 200 εκατ. ευρώ με προοπτική να αυξηθεί στα 250 εκατ. ευρώ, ανάλογα με την εξέλιξη των ρυθμίσεων. Στο νόμο Κατσέλη δεν υπήρχε ανάλογη πρόνοια.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Κορινθίου πόζαρε με εσώρουχα και ψηλοτάκουνα μπροστά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο

Η Μαρία Κορινθίου προκάλεσε παραλήρημα στους followers της γιορτινές μέρες ποζάροντας με εσώρουχα. Με ψηλοτάκουνα πέδιλα και σέξι εσώρουχα πόζαρε μπροστά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο και...

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου του 2002, όταν ένα πακέτο τσιγάρα έσωσε τη ζωή της Ντόρας Μπακογιάννη

Η 13η Δεκεμβρίου έχει ιδιαίτερη σημασία για  την Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς τέτοια μέρα πριν από 17 χρόνια δέχθηκε δολοφονική επίθεση με κυνηγητική καραμπίνα. Το ρολόι...

Μια παραλία… «αυστηρώς ακατάλληλη» – Χιλιάδες ψάρια σε σχήμα… πέους γέμισαν τις ακτές του Σαν Φρανσίσκο

Μια παράξενη έκπληξη περίμενε τους κατοίκους του Σαν Φρανσίσκο όταν η παραλία που βρίσκεται σχεδόν 80 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης, η οποία είχε δεχθεί...

«Πυρά» Χατζηνικολάου κατά Αλαφούζου και Παπαχελά με… αποκαλύψεις (ηχητικό)

Με μπαράζ αναρτήσεων στο twitter, αλλά και από τη ραδιοφωνική του εκπομπή στον Real FM απάντησε ο Νίκος Χατζηνικολάου στην αναφορά του ονόματός του...

Κλεό Σκουλούδη: Δείτε πώς είναι σήμερα η ηθοποιός στα 81 της (video)

Η Κλεό Σκουλούδη υπήρξε μία καταξιωμένη ηθοποιός του κινηματογράφου. Πώς είναι σήμερα στα 81 της; Πλέον ζει στο ησυχαστήριό της στην Τήνο και άνοιξε το...

Οικογενειακή τραγωδία στη Βοιωτία – Νεκροί πατέρας και γιος για μια πινακίδα – Τρεις συλλήψεις

Η διαμάχη για μία πινακίδα έξω από λύκειο στις Θεσπιές Βοιωτίας οδήγησε το απόγευμα της Παρασκευής 13 Δεκεμβρίου σε μακελειό με δύο νεκρούς -...

Παύλος Λιάρος: Δείτε πώς είναι σήμερα ο γόης του κινηματογράφου (video)

Ο Παύλος Λιάρος υπήρξε ζεν πρεμιέ του κινηματογράφου. Ποιος δεν θυμάται τον μεγάλο γιο του Λάμπρου Κωνσταντάρα στην ταινία «Ο στρίγγλος που έγινε αρνάκι»; Ο ηθοποιός...

«Άγριες Μέλισσες»: Ο Κυπραίος ανακαλύπτει έναν πιθανό μάρτυρα στον φόνο του Γιάννου

Συγκλονιστικές οι εξελίξεις στα νέα επεισόδια της σειράς «Άγριες Μέλισσες». Ο Κυπραίος βρίσκει ένα σημαντικό στοιχείο στο αστυνομικό τμήμα που θα τον βοηθήσει να λύσει...

Θρίλερ με τον θάνατο του ηθοποιού Στράτου Βαλσαμίδη – Είχε τραυματιστεί ενώ ήταν ζωντανός

Συγκλονίζουν τα πρώτα ευρήματα για το θάνατο – μυστήριο του 34χρονου ηθοποιού Στράτοy Βαλσαμίδη, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου του...

Ο Σαββόπουλος στηρίζει τις ελπίδες του στον Μητσοτάκη γιατί… ντύνεται ωραία (video)

Για πολλούς και διαφορετικούς λόγους μπορεί ο κάθε πολίτης να στηρίζει τις ελπίδες του σε κάποιο πολιτικό πρόσωπο - όποιο και εάν είναι αυτό...

Μαρία Σολωμού: Σπάνια δημόσια έξοδος με τον 14χρονο γιο της

Η Μαρία Σολωμού έκανε σπάνια δημόσια εμφάνιση με τον 14χρονο γιο της, Αλέξανδρο. Ο νεαρός υπήρξε καρπός του έρωτά της με τον Μάριο Αθανασίου και...

Χριστίνα Τσάφου: Η κοινή συνέντευξη με τον γιο της και η συγκίνησή της (video)

Η Χριστίνα Τσάφου μαζί με τον γιο της, Χρήστο Ζαχαριάδη παίζουν μαζί στο θέατρο και έδωσαν κοινή συνέντευξη στην εκπομπή «Το πρωινό». Η ηθοποιός μίλησε...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.