14-07-2020

Μέχρι τον Μάρτιο η προθεσμία για τις τράπεζες – Προ των πυλών νέο πλαίσιο για την πρώτη κατοικία

  • Πολλά ήταν τα θέματα αφορούσαν την Ελλάδα στη συνεδρίαση του EWG
  • Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα πρέπει να συντονιστεί να κλείσει μέχρι και το τέλος του μήνα τις 12 -13 από τις συνολικά 16 δεσμεύσεις που ανέλαβε
  • Πιεστική χρονικά είναι και η ολοκλήρωση του σχεδίου για το διάδοχο καθεστώς του νόμου Κατσέλη Σταθάκη ο οποίος μετά και την δίμηνη παράταση παύει να ισχύει στις 28/2

Τα 16 ανοιχτά μεταμνημονιακά θέματα θα πρέπει να κλείσουν μέχρι το τέλος του μήνα και παράλληλα να παρουσιαστεί το σχέδιο για τις τράπεζες όπως και ο διάδοχος του νόμου Κατσέλη Σταθάκη, σύμφωνα με όσα προέκυψαν από τη συνεδρίαση του EWG.

Oι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης ενημερώθηκαν από τους Θεσμούς για τη μέχρι τώρα πορεία των μεταρρυθμίσεων καθώς στη βάση της τελικής έκθεσης των Θεσμών θα αποφασιστεί η εκταμίευση της πρώτης δόσης από την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP).

Ο επικεφαλής της ομάδας της ΕΕ για την Ελλάδα κ. Ντέκλαν Κοστέλο μίλησε για καθυστερήσεις σε μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας και υγιή δημοσιονομική πορεία. Παρότι η παρουσίαση ήταν προφορική και αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας σε ότι αφορά το σχέδιο για την μείωση των κόκκινων δανείων για τις Τράπεζες και το διάδοχο καθεστώς του νόμου Κατσέλη Σταθάκη κανείς από τους εκπροσώπους των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης δεν τοποθετήθηκε. Όπως φάνηκε από όλους η διάθεση να γίνει πιο λεπτομερειακή συζήτηση στο επόμενο EWG στις 28 του μήνα όταν η κατάσταση για την Ελλάδα θα είναι πιο ξεκάθαρη.

Όσον αφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού δεν συζητήθηκε, αλλά κοινοτικές πηγές δεν έκρυβαν την δυσαρέσκεια τους για την απόφαση των ελληνικών αρχών να προχωρήσουν σε αύξηση 11% καταργώντας παράλληλα και τον υποκατώτατο.

Μετά την επισκεψή τους στην Αθήνα είχαν μείνει με την εντύπωση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρούσε σε μια μέτρια αύξηση που είχαν προτείνει ( κατ ανώτερο 6% ) και θα αναθεωρούσε στο θέμα της κατάργησης του υποκατώτατου. Ωστόσο χθες ούτε και αυτό το θέμα συζητήθηκε στο EWG.

Στο μεταξύ πολλές είναι οι υποχρεώσεις για τη χώρα μας. Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα πρέπει να συντονιστεί να κλείσει μέχρι και το τέλος του μήνα τις 12 -13 από τις συνολικά 16 δεσμεύσεις που ανέλαβε μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος οι οποίες μένουν σε εκκρεμότητα πέντε μήνες μετά την 21 Αυγούστου.

Θέματα όπως ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμών οφειλών του δημοσίου οι αλλαγές στο δημόσιο η στελέχωση της ΑΑΔΕ οι αποκρατικοποιήσεις το νομοθετικό πλαίσιο για το άνοιγμα της αγοράς προϊόντων είναι τα πιο σοβαρά από τα θέματα που καθυστερούν . Μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου θα πρέπει να κλείσουμε τις εκκρεμότητες ώστε να συμπληρωθεί έγκαιρα η έκθεση της Κομισιόν για τη δεύτερη αξιολόγηση .

Καθυστερήσεις, εξάλλου, έχουν καταγραφεί στον νόμο Κατσέλη. Το σχέδιο για την ταχύτερη εκκαθάριση των κόκκινων δανείων στις εμπορικές τράπεζες είναι ένα μέγα ζητούμενο και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για την ΕΚΤ μπαίνει σε δεύτερη φάση, καθώς η καθυστέρηση ενέχει το κίνδυνο μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών σε δύσκολες συνθήκες

Μέχρι και το τέλος του μήνα θα πρέπει η ελληνική πλευρά τα ολοκληρώσει το σχέδιο που επεξεργάζονται από κοινού το ΤΧΣ και το ΥΠΟΙΚ και να το υποβάλλει στις αρμόδιες αρχές για τις απαραίτητες εγκρίσεις

Πιεστική χρονικά είναι και η ολοκλήρωση του σχεδίου για το διάδοχο καθεστώς του νόμου Κατσέλη Σταθάκη ο οποίος μετά και την δίμηνη παράταση παύει να ισχύει στις 28/2 . Θεωρητικά το ΥΠΟΙΑΝ μπορεί να διαπραγματευτεί μια νέα παράταση ωστόσο κάτι τέτοιο θα περιορίσει για ευνόητους λόγους την δυνατότητα να διαμορφωθεί ένα ευνοϊκό πλαίσιο προστασίας όπως αυτό που φαίνεται να σχεδιάζεται.

Η αποτελεσματικότητα στις τρεις αυτές κατευθύνσεις θα καθορίσει το περιεχόμενο των δύο διαδοχικών εκθέσεων για την οικονομίας που θα δώσει στις 25 του μήνα του ΔΝΤ και στις 27 του μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπής που θα ληφθούν υπόψιν στην έγκριση και εκταμίευση της πρώτης δόσης από τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών που διακρατούν τα ελληνικά ομόλογα .

Να σημειωθεί πως κλειδί για την εκταμίευση της δόσης των περίπου 650 εκ ευρώ και κυρίως της πιστοποίησης ότι η Ελλάδα παραμένει εντός τροχιάς μετά το πρόγραμμα θα είναι η γνωμοδότηση του Euroworking group της 28ης Φεβρουαρίου που θα εισηγηθεί την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης από τα κέρδη των ομολόγων που στο Eurogroup του Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.