14-07-2020

Συνεδριάζει το EWG – Εύσημα για τα δημοσιονομικά, εξηγήσεις για τα κόκκινα δάνεια

  • Στα δημοσιονομικά η Ελλάδα αναμένεται ότι θα πάρει «άριστα»
  • Στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 % επιτυγχάνεται με μεγάλη άνεση με βάση τις προβλέψεις για τα έσοδα και τις δαπάνες
  • Θα ζητηθεί ένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση και την υποβολή στην επιτροπή της πρότασης για την θεσμική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων

Tο αποτέλεσμα της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης και μαζί τα σχέδια της Ελλάδας για κόκκινα δάνεια και προστασία της πρώτης κατοικίας θα τεθούν επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση του EWG.

Τα μηνύματα που έρχονται είναι ευχάριστα, καθώς, στα δημοσιονομικά η Ελλάδα αναμένεται ότι θα πάρει «άριστα».

Τόσο το κλείσιμο του 2018 όσο και για την προοπτική του 2019 στο σύνολο τους, οι θεσμοί (του ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένου) θα διαβεβαιώσουν τους εκπροσώπους των υπουργών οικονομικών ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 % επιτυγχάνεται με μεγάλη άνεση με βάση τις προβλέψεις για τα έσοδα και τις δαπάνες.

Σχετικά με τη δημοσιονομική διαχείριση θα υπάρχει υπενθύμιση για την καθυστέρηση στον μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών λόγω γραφειοκρατίας που δεν έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς. Τούτο διότι το ΥΠΟΙΚ πιστώνει στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης τα προβλεπόμενα ποσά αλλά οι τελευταία συνεχίζουν να καθυστερούν στην απόδοση τους στους τελικούς δικαιούχους.

Θα ζητηθεί επίσης από την ελληνική πλευρά ένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση και την υποβολή στην επιτροπή της πρότασης για την θεσμική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων με την παροχή κρατικών εγγυήσεων που επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ σε συνεργασία με το ΤΧΣ και την Τράπεζα της Ελλάδας. Ως γνωστό το θέμα δεν αφορά άμεσα την αξιολόγηση αλλά είναι σημείο έντονου ενδιαφέροντος και από την ΕΕ αλλά και από την ΕΚΤ λόγω του πολύ υψηλού ποσοστού κόκκινων δανείων στην Ελλάδας αλλά και της σχετικά χρονοβόρας διαδικασίας για την συζήτηση και έγκριση ενός τέτοιου σχεδίου.

Αναλυτική ενημέρωση από τους εκπροσώπους του EWG θα ζητηθεί  και για το σχέδιο επέκτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας με την επέκταση που θα μεταφέρει στην ουσία τις ρυθμίσεις που σήμερα γίνονται μέσω των δικαστηρίων μέσω του νόμου Καστέλη Σταθάκη σε εξωδικαστικό επίπεδο με την συμμετοχή του δανειολήπτη της Τράπεζας και του κράτους που θα επιδοτεί και ένα μέρος της δόσης. Στο θέμα αυτό υπάρχει σε επεξεργασίας και ένα περίγραμμα σχεδίου για το τι θέλει να κάνει η ελληνική πλευρά το οποίο θα παρουσιαστεί από την ελληνική πλευρά.

Δεν αποκλείεται να υπάρξει και κάποια γκρίνια από τους θεσμούς σχετικά με τις πρόσφατες αποφάσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10,9% και 27% στους νέους μέχρι και 25 χρονών με την κατάργηση και του υποκατώτατου μισθού.

Οι θεσμοί είχαν αμφισβητήσει από την Αθήνα στοιχεία που είχε παρουσιάσει το υπουργείο εργασίας για την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης που θα συνεπάγονταν η αύξηση του κατώτατου μισθού χωρίς να πλήξει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Να σημειωθεί ωστόσο πως πηγές του υπουργείου οικονομικών τόνιζαν το βράδυτης Τετάρτης ότι το ίδιο έγινε και με τις αυξήσεις που είχαν γίνει στην Πορτογαλία η οποίες όμως τελικά εφαρμόστηκαν και απέδωσαν για την οικονομία της χώρας της Ιβηρικής.

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.