18-04-2021

Σε τροχιά σύγκλισης στα περισσότερα ζητήματα κυβέρνηση – Θεσμοί

  • Ολοκληρώθηκε η πρώτη μεταμνημονιακή επίσκεψη των Θεσμών στην Ελλάδα
  • Σε τροχιά σύγκλισης για τα περισσότερα ζητήματα  κυβέρνηση – Θεσμοί
  • Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για ακύρωση ή μη των περικοπών στις συντάξεις
  • Κυβερνητικός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι με τους Θεσμούς διεξάγονται συζητήσεις και όχι διαπραγματεύσεις
  • Τι αναφέρει η πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση των Θεσμών

Θετικά αποτιμάται από την κυβέρνηση και κυβερνητικά στελέχη η πρώτη επίσκεψη των Θεσμών στη μεταμνημονιακή εποχή της Ελλάδας, με τη μη μείωση των συντάξεων, καθώς και την αύξηση του κατώτατου μισθού να αποτέλεσαν δύο από τα κύρια ζητήματα που έθεσαν με το «καλημέρα» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης στους επικεφαλής των κλιμακίων.

Σε τροχιά σύγκλισης για τα περισσότερα ζητήματα  κυβέρνηση – Θεσμοί

Αναλυτικότερα, σε τροχιά σύγκλισης για τα περισσότερα θέματα που συζήτησαν κατά τις επαφές που είχαν στην Αθήνα, βρίσκονται κυβέρνηση και Θεσμοί.

Κυβερνητικός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι με τους Θεσμούς διεξάγονται συζητήσεις και όχι διαπραγματεύσεις, τονίζοντας πως υπάρχει συμφωνία για το κόστος των μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, η εφαρμογή των οποίων θα κριθεί από την πορεία των δημοσιονομικών.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των συντάξεων, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για ακύρωση ή μη των περικοπών, και σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup του Νοεμβρίου.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμαναν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας θα είναι βιώσιμο για τις επόμενες δεκαετίες και η ακύρωση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων δεν επηρεάζει την βιωσιμότητά του. Επίσης κατέθεσαν στοιχεία και πίνακες που το αποδεικνύουν.

Η κυβέρνηση προσβλέπει σε ρυθμίσεις όπως η επιστροφή στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που ίσχυαν πριν από την κρίση και η αύξηση του κατώτατου μισθού. Οι θεσμοί θέλουν να επικεντρωθεί σε μέτρα που θα βελτιώσουν την παραγωγική βάση της χώρας.

Η πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση των Θεσμών

Κοινή δήλωση που αναφέρεται στα ζητήματα που συζητήθηκαν εξέδωσαν στη συνέχεια οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών Θεσμών.

Όπως τόνισαν, η 1η έκθεση σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας θα ανακοινωθεί τον Νοέμβριο μαζί με τις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της Κομισιόν.

Στην ανακοίνωση δεν γίνεται αναφορά στο θέμα των συντάξεων, αλλά το ζήτημα παραμένει ανοιχτό.

Ολόκληρη η δήλωση των Θεσμών:

“Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επισκέφθηκαν την Αθήνα από τις 10 έως τις 14 Σεπτεμβρίου για την πρώτη αποστολή στην Ελλάδα μετά το πρόγραμμα. Στις συσκέψεις συμμετείχαν στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος του ΕΜΣ, η Ελλάδα επανεντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής. Η Επιτροπή έχει επίσης ενεργοποιήσει το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 472/2013 για την Ελλάδα, που τέθηκε σε ισχύ με τη λήξη του προγράμματος.

Η αποστολή διεξήγαγε συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση και τις κυριότερες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία κατά την μετά το πρόγραμμα περίοδο, καθώς και σχετικά με την πορεία των εργασιών και τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της δέσμευσης της Ελλάδας να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Μεταξύ αυτών, υπήρξαν συζητήσεις όσον αφορά την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές, οι οποίες θα τροφοδοτήσουν την προετοιμασία του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας για το 2019, που θα υποβληθεί στην Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου, καθώς και σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής για την εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η αποστολή ήταν επίσης μια ευκαιρία συναντήσεων με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, κοινωνικών εταίρων και τραπεζών, με σκοπό την ενημέρωσή τους σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής τους στην μετά το πρόγραμμα περίοδο και την ανταλλαγή απόψεων πάνω σε βασικά ζητήματα πολιτικής.

Ο εκ του σύνεγγυς διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Η πρώτη τριμηνιαία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα εκδοθεί τον Νοέμβριο, μαζί με τη φθινοπωρινή δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου της Επιτροπής”.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ