23-04-2021

«Η Ελλάδα θα μπορεί να σταθεί στα πόδια της» υπογράμμισε ο Σολτς

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο γερμανός υπουργός οικονομικών Ολαφ Σολτς μετά τη συνεδρίαση συνεδρίαση της επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής στο Βερολίνο όπου πλέον μετράμε αντίστροφα για την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ.

Σε δήλωσή του στο ελληνικό πρόγραμμα της Deutsche Welle μετά το τέλος της σύσκεψης τόνισε πως «ήταν μια καλή σύσκεψη στην Επιτροπή. Δόθηκε στήριξη στα μέτρα που είναι ακόμη αναγκαία για την Ελλάδα έτσι ώστε τώρα το πρόγραμμα να μπορεί να λήξει και η Ελλάδα να είναι μελλοντικά σε θέση να σταθεί στα πόδια της».

Η Επιτροπή Προϋπολογισμού  της γερμανικής Βουλής συνήλθε σήμερα εκτάκτως στις 13:00 ώρα Ελλάδος λόγω της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει το μειωμένο ΦΠΑ σε πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου αντί να τον αυξήσει, όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Παρότι η Αθήνα δεσμεύτηκε να καλύψει το κενό των 28 εκατομμυρίων ευρώ που δημιουργείται, με ισοδύναμα μέτρα, η Επιτροπή έκρινε ότι αυτό συνιστά αλλαγή στην Έκθεση Υλοποίησης για την πορεία του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής που είχε παρουσιάσει πριν μερικές εβδομάδες η γερμανική κυβέρνηση στη Βουλή.

Πράσινο φως για την εκταμίευση

Αν και η επιμέρους αλλαγή στο συνολικό πρόγραμμα της Ελλάδας δεν θα έχει καμία επίπτωση στους συμφωνημένους τελικούς στόχους αναφορικά με τον κρατικό προϋπολογισμό, ο Όλαφ Σολτς έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει την επιτροπή Προϋπολογισμού. Όχι τυχαία. Η Επιτροπή επιμένει να τίθενται ενώπιόν της όλα τα θέματα που σχετίζονται με τον προϋπολογισμό.

Η σημερινή συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε, ως συνήθως, κεκλεισμένων των θυρών. Σύμφωνα με συμμετέχοντες, μετά την εισήγηση του κ. Σολτς οι εκπρόσωποι των κομμάτων είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους. Δεδομένου ότι η διαδικασία δεν προέβλεπε ψηφοφορία για την αλλαγή στην οποία προέβη η ελληνική κυβέρνηση, τα κόμματα που διαφωνούσαν με την εκταμίευση της επόμενης δόσης είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν αντιπροτάσεις. Προτάσεις για απόρριψη στην καταβολή της δόσης κατέθεσαν οι Φιλελεύθεροι και το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία. Οι προτάσεις δεν συγκέντρωσαν την απαιτούμενη πλειοψηφία και έτσι η γερμανική κυβέρνηση θα δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του τρίτου προγράμματος προς την Ελλάδα.

Στην ημερησία διάταξη της επιτροπής Προϋπολογισμού τέθηκε σήμερα και μια πρόταση των βουλευτών των κυβερνητικών κομμάτων η οποία και υπερψηφίστηκε. Μελλοντικά η επιτροπή θα αποφασίζει και για την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που αποφέρει η αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ και τα οποία προωθούνται στη συνέχεια στις εθνικές κεντρικές τράπεζες, εν προκειμένω στην Bundesbank. Προϋπόθεση για τη συγκατάθεση της επιτροπής θα είναι, σύμφωνα με την απόφαση, η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα.

Το παράδοξο στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι η επιτροπή θα ασχολούνταν ούτως ή άλλως με αυτές τις εκταμιεύσεις. Τα κέρδη της Bundesbank αποτυπώνονται στον κρατικό προϋπολογισμό. Ό,τι έχει σχέση με αυτόν, απασχολεί την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Εξηγώντας την απόφαση στη Deutsche Welle σημαίνων κοινοβουλευτικός παράγοντας έκανε λόγο μια «συμβολική» απόφαση: κατά αυτό τον τρόπο οι βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων στην επιτροπή Προϋπολογισμού και κυρίως τα δύο χριστιανικά CDU και CSU ήθελαν να στείλουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει και στο μέλλον να τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ