Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η Κομισιόν «αδειάζει» το ΔΝΤ: Μονίμως απαισιόδοξες οι προβλέψεις του για την Ελλάδα

Η Κομισιόν «αδειάζει» το ΔΝΤ: Μονίμως απαισιόδοξες οι προβλέψεις του για την Ελλάδα

0
Η Κομισιόν «αδειάζει» το ΔΝΤ: Μονίμως απαισιόδοξες οι προβλέψεις του για την Ελλάδα
  • Αποστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις προβλέψεις του ΔΝΤ
  • «Εμείς ως Ευρωπαίοι χρηματοδοτούμε το πρόγραμμα και το συμπέρασμά μας είναι πως η ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα είναι επαρκής»
  • Οι δηλώσεις της Κομισιόν έρχονται σε συνέχεια από την αντίδραση της Αθήνας

Αποστάσεις από την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους παίρνει η Κομισιόν, μέσω δηλώσεων της εκπροσώπου της Μίνα Αντρέεβα.

Ειδικότερα, στην τακτική ενημέρωση Τύπου, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα δήλωσε πως οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα είναι «μονίμως απαισιόδοξες» και πως το Ταμείο έχει στο παρελθόν αναθεωρήσει τις θέσεις του.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν κάνει την εκτίμησή τους και εμείς ως Ευρωπαίοι χρηματοδοτούμε το πρόγραμμα και το συμπέρασμά μας είναι πως η ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα είναι επαρκής», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Αντρέεβα, προσθέτοντας πως το ζήτημα θα επανεξεταστεί το 2032.

Μάλιστα, οι δηλώσεις της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυμάνθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος με αυτές της Αθήνας, η οποία εκτόξευσε την Τρίτη «βέλη» κατά του ΔΝΤ, καταγγέλλοντας με αιχμηρό τρόπο ότι «οι μακρόχρονες προβλέψεις του οργανισμού είναι υπερβολικά απαισιόδοξες σε επίπεδο ανάπτυξης και μακροοικονομικών μεγεθών».

Η έκθεση του ΔΝΤ που προκάλεσε την αντίδραση Αθήνας – Κομισιόν

Ακόμη, σημειώνεται ότι στη δημοσιότητα έδωσε την Τρίτη το ΔΝΤ την έκθεση για το άρθρο 4 που αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους για την Ελλάδα.

Το Ταμείο θεωρεί ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια σε συνδυασμό με τα πρόσφατα μέτρα ελάφρυνσης που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup αποκαθιστούν πλέον τη πρόσβαση της χώρας στις αγορές μεσοπρόθεσμα. Παράλληλα, προειδοποίησε  και για κινδύνους και προκλήσεις στο μέλλον.

Όπως αναφέρει το Ταμείο, οι παρεμβάσεις της Ευρωζώνης βελτίωσαν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα. Όμως, τη διατηρούν αβέβαιη μακροπρόθεσμα.

Ακόμα, καλωσορίζει «τη συνεχή δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας να υποστηρίξουν τη χώρα στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένης περαιτέρω ελάφρυνσης χρέους, εφόσον χρειαστεί»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here