24-09-2020

«Ορόσημο για την επιστροφή της Ελλάδας στη βιώσιμη ανάπτυξη η συμφωνία», σημειώνει ο Γκουαλτιέρι

 

Ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, σχολίασε τη συμφωνία Ελλάδας – Eurogroup, σημειώνοντας ότι είναι «ορόσημο» για την επιστροφή της Ελλάδας στη βιώσιμη ανάπτυξη, μια «σημαντική επιτυχία» και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.

Ο Γκουαλτιέρι επισκέπτεται στις 25 και 26 Ιουνίου την Ελλάδα, επικεφαλής 12μελούς αντιπροσωπείας ευρωβουλευτών και θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, καθώς και με τους προέδρους της ΕΛΣΤΑΤ και του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ.

Από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης και οι ευρωβουλευτές, Γιώργος Κύρτσος και Νότης Μαριάς.

Στη δήλωσή του, ο κ. Γκουαλτιέρι επαινεί τις ελληνικές αρχές για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και θεωρεί ότι οι ελαφρύνσεις για το χρέος σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για μία πειθαρχημένη και δίκαιη οικονομική πολιτική και την παράλληλη εφαρμογή αναπτυξιακής στρατηγικής αποτελούν τα κλειδιά για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Παράλληλα, καλεί την ΕΕ να συμβάλει στην επιτυχία αυτής της αναπτυξιακής στρατηγικής, στηρίζοντας τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και ενισχύοντας τις πολιτικές κοινωνικής και εδαφικής συνοχής.

Αναλυτικά η δήλωση του Γκουαλτιέρι:

«Καλωσορίζω τη συμφωνία που συνήφθη χτες μεταξύ του Eurogroup και της Ελλάδας, η οποία αποτελεί ορόσημο στη διαδικασία επιστροφής στη βιώσιμη ανάπτυξη και σημαντική επιτυχία για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η ολοκλήρωση της τέταρτης και τελικής αξιολόγησης σε συνδυασμό με την εφαρμογή μιας φιλόδοξης αναπτυξιακής στρατηγικής και δημοσιονομικά υπεύθυνης και κοινωνικά δίκαιης οικονομικής πολιτικής, θα είναι τα βασικά συστατικά για τον δρόμο προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, την υψηλότερη απασχόληση και βιωσιμότητα του χρέους.

Επαινώ τις ελληνικές αρχές για την ολοκλήρωση όλων των συμφωνημένων προαπαιτουμένων της τέταρτης αξιολόγησης, αναγνωρίζοντας παράλληλα τις σημαντικές προσπάθειες των ελλήνων πολιτών τα τελευταία χρόνια.

Η Ελλάδα βγαίνει τώρα από το πρόγραμμα συνδρομής έχοντας εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις σχεδόν σε όλους τους τομείς και η δέσμευσή της να διασφαλίσει και να διατηρήσει αξιόπιστες οικονομικές πολιτικές, σε συμφωνία με το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο, αποτελεί ασφαλώς ένα θεμελιώδες βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη χώρα.

Καλωσορίζω επίσης την ολοκλήρωση μιας συνολικής αναπτυξιακής στρατηγικής των ελληνικών αρχών που εκπροσωπεί μια καθαρή δέσμευση της χώρας προς την κατεύθυνση της αύξησης του αναπτυξιακού δυναμικού και της απασχόλησης.

Η ΕΕ πρέπει να συμβάλει στην επιτυχία αυτής της αναπτυξιακής στρατηγικής, στηρίζοντας περαιτέρω τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και ενισχύοντας τις πολιτικές κοινωνικής και εδαφικής συνοχής.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  «Γκάζια» από την Κομισιόν για ληξιπρόθεσμες οφειλές και εκκρεμείς συντάξεις

Στηρίζω πλήρως την απόφαση του Eurogroup να εφαρμόσει – επιπλέον των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που είναι ήδη σε ισχύ –μέτρα που αφορούν την μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους, ώστε να καλυφθούν οι στόχοι των μεγάλων οικονομικών υποχρεώσεων.

Με το βλέμμα προς το μέλλον, υπογραμμίζουμε την πρόθεση της Κομισιόν να ενεργοποιήσει τη διαδικασία Ενισχυμένης Εποπτείας τις προσεχείς εβδομάδες και τη στήριξη αυτής της προσέγγισης από το Eurogroup και τις ελληνικές αρχές.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής και της Ομάδας Εργασίας για την Οικονομική Συνδρομή, θα συνεχίσει να παράσχει δημοκρατική λογοδοσία και ενδελεχή κοινοβουλευτικό έλεγχο σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το νέο μεταμνημονιακό πλαίσιο, με στόχο να συμβάλει στην επιτυχή και δίκαιη εφαρμογή του».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  «Γκάζια» από την Κομισιόν για ληξιπρόθεσμες οφειλές και εκκρεμείς συντάξεις

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.