23-10-2020

Συνάντηση κορυφής για το ελληνικό χρέος – Κρίσιμο τετ α τετ Μέρκελ με Λαγκάρντ

  • Σειρά επαφών Μέρκελ με ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και Διεθνή Οργάνωση Εργασίας
  • Ύστατη προσπάθεια για να γεφυρωθούν οι διαφορές των ευρωπαϊκών θεσμών με το Ταμείο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
  • Αισιόδοξη η Μέρκελ

Το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα βρεθεί στην ατζέντα της συνάντησης κορυφής μεταξύ της Άγκελα Μέρκελ και της Κριστίν Λαγκάρντ τη Δευτέρα στο Βερολίνο.

Αναλυτικότερα, η γερμανίδα Καγκελάριος θα έχει σειρά επαφών με τους επικεφαλής πέντε μεγάλων οικονομικών θεσμών: ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

Οι δύο ισχυρές κυρίες αναμένεται να καταβάλουν μια ύστατη προσπάθεια για να γεφυρωθούν οι διαφορές των ευρωπαϊκών θεσμών με το Ταμείο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Η απόφαση για την τελευταία συμμετοχή του ΔΝΤ με 1,6 δισ. ευρώ δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστικά. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Διαφαίνεται όμως ήδη ότι το ΔΝΤ θα διαδραματίζει πλέον στην Ελλάδα απλώς συμβουλευτικό ρόλο. Η απόφαση αποχώρησης του Ταμείου έχει ουσιαστικά ληφθεί», ανέφεραν χαρακτηριστικά τραπεζικοί κύκλοι στη γερμανική εφημερίδα Saarbrücker Zeitung.

Αισιόδοξη η Μέρκελ για την ελάφρυνση χρέους

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για το νέο επίδομα θέρμανσης (video)

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες πριν η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει μία καλή ρύθμιση για το ελληνικό χρέος, στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

«Είμαι πολύ αισιόδοξη ότι θα βρεθεί μια καλή λύση για την Ελλάδα στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Όσο για την Ιταλία, είναι καλύτερα να συζητάμε μεταξύ μας πριν μιλήσουμε ο ένας για τον άλλον», τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος