07-05-2021

Επιστρέφουν στην Αθήνα οι Θεσμοί – Ξεκινά ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων

  • Τι θα βρεθεί στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων
  • Κυβέρνηση και Θεσμοί θα πρέπει μέχρι το επόμενο Eurogroup να έχουν συμφωνήσει για την υλοποίηση των 88 προαπαιτούμενων
  • Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βρεθεί και το θέμα των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ

Ξεκινούν σήμερα, Δευτέρα, οι τελευταίες διαπραγματεύσεις για την τέταρτη αξιολόγηση ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους Θεσμούς ενώ οι επικεφαλής των Θεσμών καταφθάνουν στην Αθήνα την Τετάρτη.

Στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων θα βρεθούν ζητήματα, όπως οι αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών αλλά και εργασιακά θέματα ενώ στο επίκεντρο θα βρεθούν τα μείζονος σημασίας ενεργειακά ζητήματα, όπως οι αποκρατικοποιήσεις, η χρηματοδότηση του λογαριασμού υποστήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ.

Στις 24 Μαΐου όλοι θα πρέπει να είναι στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup και μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν ληφθεί σοβαρές αποφάσεις για την επίτευξη συμφωνίας.

Κυβέρνηση και Θεσμοί θα πρέπει μέχρι το επόμενο Eurogroup να έχουν συμφωνήσει για την υλοποίηση των 88 προαπαιτούμενων ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν προχωρήσει στη διαδικασία σύνταξης ενός προσχεδίου της τεχνικής συμφωνίας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης αποκλείει το ενδεχόμενο αύξησης του Ειδικού Τέλους Μείωσης Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού.

Έτσι, σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των ΑΠΕ η λύση που προκρίνεται περιλαμβάνει τη διατήρηση μιας μορφής χρέωσης των προμηθευτών, όπως αυτής που ισχύει σήμερα, η οποία όπως επισημαίνεται από το υπουργείο πρέπει να αντικατοπτρίζει το όφελος που αποκομίζουν οι προμηθευτές από τη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στην αγορά. Συμμετοχή η οποία οδηγεί σε μείωση των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, τα μεγάλα κεφάλαια της ΔΕΗ και των Ελληνικών Πετρελαίων έχουν δρομολογηθεί και απομένει σε εκκρεμότητα η συμφωνία για τη μέθοδο αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ η οποία θα ξεκινήσει μέσα στη χρονιά. Έχει ήδη συμφωνηθεί η αποχώρηση της εταιρείας από την θυγατρική στη Θεσσαλονίκη και η ενίσχυση της παρουσίας της παράλληλα στην Αθήνα.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βρεθεί, τέλος, το θέμα των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) υπό το φως των νέων δεδομένων που δημιουργεί αφενός η πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας της ΔΕΗ, (η οποία οδηγεί σε μείωση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων από τη ΔΕΗ) αλλά και η ανάγκη υποστήριξης της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας αφετέρου, η οποία βασίζεται κατά κύριο λόγο στις δημοπρασίες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ