11-02-2021

Χαρίτσης: Υπερδιπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός των έργων στα νησιά του Αιγαίου

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την ένταξη νέων έργων στα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα για τα νησιά Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, τόνισε ότι υπερδιπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός, φτάνοντας τα 179 εκ. ευρώ.

«Σε κάθε νησί εντάσσεται τουλάχιστον ένα έργο», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός. Στη συνέντευξη συμμετείχε και ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο προϋπολογισμός, από 50 εκ. ευρώ, έφτασε τα 179 εκ. ευρώ και αφορά έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, πολιτισμού, οδοποιίας, υποδομών εκπαίδευσης, ενίσχυσης επιχειρηματικότητας, λιμενικών υποδομών, υποδομές υγείας, αφαλάτωσης, τουρισμού και ενίσχυσης επιχειρηματικότητας.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός παρουσιάζοντας τη λίστα για την ένταξη νέων έργων στα ειδικά προγράμματα, πρόκειται για προγράμματα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους και ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 50 εκ. ευρώ (από 25 εκ. ευρώ σε κάθε μία από τις δύο περιφέρειες) αλλά το ποσό αυξήθηκε δεδομένου ότι οι προτάσεις των φορέων υπερέβαιναν κατά πολύ τον αρχικό προϋπολογισμό.

Εντάσσονται έργα συνολικού προϋπολογισμού 179 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 102 εκ. αφορούν τα ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, ενώ τα 77 εκ. ευρώ εντάσσονται σε άλλα προγράμματα (Φιλόδημος).

Τα 57 έργα θα γίνουν στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου με συνολικό προϋπολογισμό 58 εκ. ευρώ, ενώ άλλα 47 έργα εντάσσονται σε άλλα προγράμματα προϋπολογισμού 55 εκ. ευρώ.

Στο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου εντάσσονται 44 έργα προϋπολογισμού 44 εκ. ευρώ και 22 έργα εντάσσονται σε άλλα προγράμματα προϋπολογισμού 22 εκ. ευρώ.

Για το μέλλον της πολιτικής συνοχής που αφορά τα διαθέσιμα κονδύλια μετά το 2020 και τον τρόπο που θα κατανεμηθούν, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι η θέση της χώρας μας είναι πως η νησιωτικότητα και η αντιμετώπιση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων θα πρέπει να είναι βασικά κριτήρια.

Ο κ. Σαντορινιός σημείωσε ότι προστίθενται πόροι για τις υποδομές των νησιών ενώ γνωστοποίησε ότι θα τροποποιηθεί ο νόμος για τις συμβάσεις ώστε τα μικρά νησιά να μπορούν να έχουν συμβάσεις με φορείς της γενικής κυβέρνησης για την υλοποίηση των έργων που χρειάζονται. Όπως εξήγησε ο ίδιος, φορείς του Δημοσίου είναι και τα επιμελητήρια, τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια, οι δήμοι οι περιφέρειες και άλλα.

Τέλος σημείωσε ότι είχε ανακοινωθεί το 2007 ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα ύψους 250 εκ. ευρώ, από τα οποία απορροφήθηκαν μόνο 10 εκ. ευρώ. «Ανακοινώσαμε λιγότερα αλλά κάνουμε περισσότερα» υπογράμμισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «οι πολιτικές συνοχής δεν μπορούν να υπάρχουν χωρίς πολιτικές συνοχής στα νησιά για να αισθάνονται οι νησιώτες ισότιμοι πολίτες».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ