15-04-2021

Μυτιληναίος: Ενεργειακές επενδύσεις 2 δισ. ευρώ

  • Ο Γενικός Διευθυντής της Protergia, Ντίνος Μπερνουμπή, εξήγγειλε στο Delphi Economic Forum την κατασκευή της πρώτης νέας μεγάλης ιδιωτικής επένδυσης στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής
  • Η Μυτιληναίος κατέθεσε αίτηση στη ΡΑΕ για λήψη άδειας παραγωγής σταθμού συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 650 MW και τόπο κατασκευής το Ενεργειακό Κέντρο της εταιρείας στον Αγ. Νικόλαο
  • Συμπεριλαμβανομένων των 3 σταθμών ενέργειας σε λειτουργία ύψους 1200 MW και των 200 MW αιολικών, η Μυτιληναίος έχει ήδη επενδύσει 1 δισ. ευρώ

Τα… λιμνάζοντα νερά της αγοράς ηλεκτρισμού και της ηλεκτροπαραγωγής ταράζει για τα καλά η Μυτιληναίος. Ο Γενικός Διευθυντής της Protergia, του ενεργειακού βραχίονα της Μυτιληναίος, Ντίνος Μπερνουμπή, εξήγγειλε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Delphi Economic Forum την κατασκευή της πρώτης νέας μεγάλης ιδιωτικής επένδυσης στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής.

Η Μυτιληναίος την περασμένη Παρασκευή κατέθεσε αίτηση στη ΡΑΕ για λήψη άδειας παραγωγής σταθμού συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 650 MW και τόπο κατασκευής το Ενεργειακό Κέντρο της εταιρείας στον Αγ. Νικόλαο.

Η εν λόγω επένδυση αναμένεται να φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ ο σταθμός θα έχει αεριοστρόβιλο υπερσύγχρονης τεχνολογίας class, με θερμική απόδοση μεγαλύτερη από 63%. Η απόδοση αυτή καθιστά το νέο εργοστάσιο τον πλέον αποδοτικό  σταθμό συνδυασμένου κύκλου  στην Ευρώπη.

Το έργο θα κατασκευαστεί από τον τομέα έργων EPC – ΜΕΤΚΑ, η οποία έχει αναλάβει δεκάδες ανάλογα έργα σε όλο τον κόσμο και εγγυάται την έγκαιρη και άρτια σε ποιότητα ταχεία κατασκευή της νέας μονάδας, η οποία θα είναι έτοιμη να λειτουργεί το 2020.

Η κατασκευή της νέας μονάδας ισχύος 650 MW συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη κίνηση της Μυτιληναίος, στην ενεργειακή σκακιέρα.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο επικεφαλής της Μυτιληναίος, Ευαγ. Μυτιληναίος, είχε αποκαλύψει ότι θα προχωρήσει στο επόμενο διάστημα σε 3 σημαντικές κινήσεις.

Η πρώτη αφορούσε στην πρόταση για αναβάθμιση του ΑΗΣ Αμύνταιου, που αποτελεί και τη μόνη βιώσιμη πρόταση που συνδυάζει την ουσιαστική στήριξη της ενεργοβόρου βιομηχανίας, διασφαλίζει τη μη πώληση της μονάδας και την παραμονή κατά 100% στη ΔΕΗ και ταυτόχρονα εξασφαλίζει τη συνέχιση της τηλεθέρμανσης και της υποστήριξης των τοπικών κοινωνιών.

Η δεύτερη μεγάλη κίνηση της Μυτιληναίος είναι η κατασκευή της νέας μονάδας που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2020, όταν και θα λειτουργεί η νέα μονάδα.

Η τρίτη κίνηση ενεργειακού σχεδιασμού θα ανακοινωθεί πριν το καλοκαίρι. Το συνολικό ύψος των επενδύσεων για τις 3 θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ. Συμπεριλαμβανομένων των 3 σταθμών ενέργειας σε λειτουργία ύψους 1200 MW και των 200 MW αιολικών, η Μυτιληναίος έχει ήδη επενδύσει 1 δισ. ευρώ. Με τις νέες κινήσεις, το σύνολο των ενεργειακών επενδύσεων θα φτάσει, εάν δεν ξεπεράσει, τα 2 δισ ευρώ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ