13-05-2021

Bloomberg: Τα δέκα βήματα της Ελλάδας για έξοδο από την επιτροπεία

  • H ελληνική κυβέρνηση και οι πιστωτές της χώρας πρέπει να εργαστούν σε ακανθώδη ζητήματα
  • Τα 10 βασικά στοιχεία για το ημερολόγιο της Ελλάδας πριν από το τέλος του προγράμματος διάσωσης

Για την Ελλάδα το 2018 είναι μια κρίσιμη χρονιά. Το βασικό ερώτημα τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι αν η Ελλάδα θα μπορέσει να απεξαρτηθεί από την εξωτερική οικονομική βοήθεια –όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος- ή αν μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος στις 20 Αυγούστου θα ακολουθήσει κάποια παρόμοια συμφωνία.

“Τα πράγματα φαίνονται καλύτερα για την Ελλάδα, έχοντας ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές και με την ταχύτητα συγκέντρωσης της ανάκαμψης“, ανέφερε ο Fabio Balboni, ευρωπαίος Οικονομολόγος της HSBC Bank Plc στο Λονδίνο, σε σημείωμα στις 4 Ιανουαρίου.Το 2018, η χώρα θα μπορούσε να βγεί τελικά από το πρόγραμμα διάσωσης, αλλά μια καθαρή έξοδος μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη αν η ευρωζώνη αποτύχει να επιτύχει ουσιαστική και αξιόπιστη ελάφρυνση του χρέους“.

Από το 2010, η Ελλάδα έχει τρία προγράμματα από χώρες της Ευρωζώνης και το ευρώ Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με αυστηρούς όρους όσον αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Έχει επίσης περάσει από δύο αναδιαρθρώσεις του χρέους. Κατά τους επόμενους έξι έως οκτώ μήνες, η ελληνική κυβέρνηση και οι πιστωτές της χώρας πρέπει να εργαστούν σε ορισμένα ακανθώδη ζητήματα αν θέλουν να αποτρέψουν ακόμα ένα πρόγραμμα διάσωσης.

Αυτά είναι τα 10 βασικά στοιχεία για το ημερολόγιο της Ελλάδας πριν από το τέλος του προγράμματος διάσωσης:

1. Αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να υποβάλει στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο για την εφαρμογή όλων των μέτρων που απαιτούνται για τη σύναψη της τρίτης επισκόπησης διάσωσης. Οι νέες πολιτικές πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τις 17 Ιανουαρίου, έτσι ώστε οι ελεγκτές που παρακολουθούν το πρόγραμμα να μπορούν να παρουσιάσουν την έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου, η οποία θα εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης διάσωσης.

2. Στα τέλη Ιανουαρίου, οι ευρωπαϊκές τραπεζικές αρχές θα οριστικοποιήσουν τα σενάρια βάσει των οποίων οι ισολογισμοί των ελληνικών δανειστών θα δοκιμαστούν με άγχος. Οι τράπεζες πρέπει να ολοκληρώσουν αυτούς τους ελέγχους της κεφαλαιακής τους επάρκειας νωρίτερα από τους ομολόγους τους στην Ε,Ε.

3. Στις αρχές Φεβρουαρίου, η Ελλάδα σκοπεύει να εκδώσει νέο ομολογιακό δάνειο, το οποίο πιθανότατα θα είναι τριών ή επτά ετών, καθώς προσπαθεί να ανακτήσει την πλήρη πρόσβαση στην αγορά μετά από χρόνια στην έρημο.

4. Κατά τη διάρκεια των πρώτων 10 ημερών του Φεβρουαρίου, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναμένεται να εκταμιεύσει τη δόση της διάσωσης που συνδέεται με την εφαρμογή των όρων της τρίτης αναθεώρησης. Το ποσό των χρημάτων που θα πάρει η Ελλάδα δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί, αλλά θα είναι στο τουλάχιστον 5,5 δισ. ευρώ (6,6 δισ. δολάρια), σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας.

5. Τον Φεβρουάριο, οι ελληνικές τράπεζες θα αρχίσουν να στέλνουν δεδομένα στο Τράπεζα της Ελλάδος και ευρωπαϊκές αρχές για τις προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων.

6. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ότι το Φεβρουάριο οι πιστωτές θα αρχίσουν να συζητούν περαιτέρω μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

7. Στις αρχές Μαρτίου, αναμένεται να ξεκινήσει η τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Δεν είναι ακόμη σαφές πότε οι εκπρόσωποι των πιστωτών θα επιστρέψουν στην Αθήνα, αλλά η αναθεώρηση πρέπει να ξεκινήσει τον Μάρτιο, εάν η Ελλάδα θέλει να ολοκληρώσει εγκαίρως άλλα 82 μέτρα.

8. Μία από τις σημαντικότερες συγκεντρώσεις μεταξύ πιστωτών πριν από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον στις 20-22 Απριλίου. Οι εαρινές συναντήσεις του ΔΝΤ θα δώσουν πιθανώς στους πιστωτές την ευκαιρία να συζητήσουν την ελάφρυνση του χρέους και τι θα ακολουθήσει για την Ελλάδα.

9. Στις αρχές Μαΐου, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των δοκιμών αντοχής. Αυτό θα δείξει εάν οι Έλληνες δανειστές χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια και αν ναι, πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα για αυτούς και για την Ελλάδα.

10. Μέχρι τα τέλη Μαΐου ή Ιουνίου, τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι πιστωτές θέλουν να ολοκληρώσουν την τέταρτη αξιολόγηση και να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους και για τη μεταμνημονιακή  ζωή της Ελλάδας.

Οι ελληνικές αρχές αποκλείουν οποιοδήποτε είδος νέου προγράμματος, αλλά ο διοικητής  της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πρόσφατα ότι μια προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης μετά τον Αύγουστο θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ