19-09-2020

Παρατείνεται η ποσοτική χαλάρωση έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2018

 

«Παράθυρο» για νέα παράταση αφήνει η ΕΚΤ

Την επέκταση του προγράμματος αγορών ομολόγων της (ποσοτική χαλάρωση) έως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018 αποφάσισε σήμερα, Πέμπτη το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), με παράλληλη μείωση του μηνιαίου προγράμματος των μηνιαίων αγορών στα 30 δισ. ευρώ από 60 δισ. ευρώ σήμερα.

Παράλληλα, η ΕΚΤ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχίσει το πρόγραμμα και μετά τον Σεπτέμβριο του 2018. Τα επιτόκια διατηρήθηκαν σταθερά στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, με την επισήμανση ότι θα παραμείνουν σε αυτά για μεγάλη χρονική περίοδο.

Δείτε επίσης: Financial Times: Το μέλλον της ποσοτικής χαλάρωσης στη συνεδρίαση της ΕΚΤ

Στη σημερινή συνεδρίασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έλαβε, μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής:

1. Το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια οριακής χρηματοδότησης και καταθέσεων θα παραμείνουν σταθερά στο 0,00%, 0,25% και -0,40%, αντίστοιχα. Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεχίζει να αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδά τους για μία εκτεταμένη χρονική περίοδο και πολύ μετά τον ορίζοντα των αγορών ομολόγων.

2. Όσον αφορά στα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, οι αγορές με βάση το πρόγραμμα αγορών τίτλων (APP) θα συνεχισθούν με τον τρέχοντα μηνιαίο ρυθμό των 60 δις. ευρώ έως το τέλος Δεκεμβρίου 2017. Από τον Ιανουάριο του 2018, η πρόθεση είναι να συνεχισθούν οι καθαρές αγορές τίτλων με έναν μηνιαίο ρυθμό 30 δις. ευρώ έως τον τέλος του Σεπτεμβρίου 2018, ή και μετέπειτα, εάν είναι αναγκαίο, και σε κάθε περίπτωση έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο δει μία βιώσιμη προσαρμογή στην πορεία του πληθωρισμού, που θα είναι συνεπής με τον στόχο της για τον πληθωρισμό. Εάν οι προοπτικές γίνουν λιγότερο ευνοϊκές, ή αν οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες δεν είναι συμβατές με μία περαιτέρω πρόοδο προς μίας βιώσιμη προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να αυξήσει το APP αναφορικά με το μέγεθος και/ή τη διάρκειά του.

3. Το Ευρωσύστημα θα επενδύει ξανά τα κεφάλαια από τα ομόλογα που είχαν αγορασθεί με το πρόγραμμα APP, τα οποία ωριμάζουν, για μία παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά το τέλος των καθαρών αγορών ομολόγων και, σε κάθε περίπτωση, για όσο αυτό κριθεί αναγκαίο. Αυτό θα συμβάλει τόσο στο να υπάρξουν ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας και σε μία κατάλληλη στάση της νομισματικής πολιτικής.

Θα ανακοινώνει από τον Νοέμβριο τα ποσά των μηνιαίων αποπληρωμών ομολόγων που έχει αγοράσει – Πώς θα επενδύονται αυτά ξανά

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να δημοσιοποιεί από τις 6 Νοεμβρίου, σε μηνιαία βάση, τα ποσά των μηνιαίων αποπληρωμών ομολόγων που έχει αγοράσει στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για το εκάστοτε επόμενο 12μηνο. Αποφάσισε, επίσης, να παρέχει πρόσθετες λεπτομέρειες για την εφαρμογή του προγράμματος. «Αυτό αντανακλά τη δέσμευση της ΕΚΤ για περαιτέρω αύξηση της διαφάνειας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ.

Η απόφαση για την έναρξη δημοσίευσης των στοιχείων αυτών αντανακλά την αυξανόμενη σημασία τους, δεδομένων των μεγαλύτερων λήξεων ομολόγων το 2018. Όπως αναφέρει η ΕΚΤ, τα έσοδα από τις λήξεις ομολόγων που έχουν αγορασθεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγορών κρατικών τίτλων επανεπενδύονται από το Ευρωσύστημα με ευέλικτο τρόπο και έγκαιρα, κατά τον μήνα που λήγουν ή τους επόμενους δύο μήνες, αν αυτό δικαιολογείται από τις συνθήκες ρευστότητας της αγοράς. Σημειώνεται, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια του προγράμματος αγορών ομολόγων, οι αποπληρωμές της ονομαστικής αξίας των κρατικών ομολόγων θα επενδύονται ξανά στην επικράτεια, στην οποία έχει εκδοθεί το ομόλογο που λήγει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.