17-05-2021

Καθησυχάζει το Κρεμλίνο για τις μεγάλες εκροές κεφαλαίων

Οι εκροές κεφαλαίων από τη Ρωσία, οι οποίες για τέταρτο κατά σειρά μήνα σημείωσαν ρεκόρ, απασχόλησαν το Κρεμλίνο, το οποίο ωστόσο απέδωσε την τάση αυτή στις τρέχουσες συγκυρίες.

Προσπαθεί μάλιστα να καθησυχάσει λέγοντας ότι δεν είναι κάτι αφύσικο.

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης οι ξένοι επενδυτές για τέταρτο κατά σειρά μήνα μειώνουν τις επενδύσεις τους σε ρωσικές μετοχές, αποσύροντας κεφάλαια ύψους 1,6 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Αρκετοί αναλυτές απέδωσαν την τάση αυτή στις σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας, στη δικαστική διένεξη μεταξύ των ρωσικών πετρελαϊκών εταιρειών Rosneft και AFK Sistema, όπως και στην πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι πάντα υπάρχουν κάποιες διακυμάνσεις.

“Το κεφάλαιο έρχεται ελεύθερα στην χώρα και ελεύθερα φεύγει από την χώρα. Αυτό οφείλεται σε σημαντικό βαθμό σε συγκυριακούς παράγοντες και στο ότι κάποιες διεργασίες αντικαθιστούν κάποιες άλλες, ανάλογα με το πότε οι διάφορες παράμετροι που αφορούν τις επενδύσεις, γίνονται πιο ελκυστικές για τους επενδυτές”, κατέληξε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ