27-01-2021

Έσπασε κάθε ρεκόρ το ομόλογο «Μυτιληναίου» – Στο «ιλιγγιώδες» ποσό των 740,8 εκατ. η προσφορά

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες και καθαρή ψήφος εμπιστοσύνης θεωρείται η άνευ προηγουμένου προσφορά για την κάλυψη του ομολoγιακού δανείου της Μυτιληναίος που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Η συνολική ζήτηση ανήλθε στα 740,8 εκατ. ευρώ και το βιβλίο προσφορών έκλεισε με το επιτόκιο της έκδοσης να διαμορφώνεται τελικά στο 3,1%,  κάτω από το όριο του αρχικού εύρους που είχαν εκτιμήσει οι ανάδοχοι.

Σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα Ελλάδος και τη Eurobank Ergasias , ως Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι της Δημόσιας Προσφοράς, διατέθηκαν συνολικά 300.000 κοινές ανώνυμες ομολογίες της εταιρείας με ονομαστική αξία 1.000 ευρώ έκαστη, με συνέπεια την άντληση κεφαλαίων ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό της πολύ μεγάλης απήχησης είναι το ενδιαφέρον από την πλευρά των ιδιωτών επενδυτών, οι αιτήσεις των οποίων έφτασαν τις 10.555.

Η συγκεκριμένη δημόσια προσφορά της Μυτιληναίος είχε κεντρίσει από την αρχή το επενδυτικό ενδιαφέρον με τους ιδιώτες επενδυτές να πληροφορούνται για τις λεπτομέρειες της έκδοσης και να σπεύδουν να επενδύσουν, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης.

Ενδεικτικό της ζήτησης είναι επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Αναπτυξιακή Τράπεζα που είχε δηλώσει συμμετοχή στο ομόλογο με 50 εκατ. ευρώ, με βάση τη ζήτηση -όπως διαμορφώθηκε- δεν θα πάρει το σύνολο της προσφοράς της αλλά λιγότερο ποσό.

Με την ομολογιακή κάλυψη της εισέρρευσε «νέο χρήμα» που δεν είναι τοποθετημένο σε καταθετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και αναζητεί επενδυτικές διεξόδους στην ελληνική αγορά σε αναπτυξιακά επιχειρηματικά σενάρια διεθνών προδιαγραφών με μακροπρόθεσμη απόδοση.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ