01-03-2021

ΝΥΤ: Γιατί είναι δαπανηρό για την Ευρώπη ένα Grexit (σχεδιαγράμματα)

Η αμερικανική εφημερίδα New York Times αναλύει στην ηλεκτρονική της έκδοση για ποιους λόγους είναι “δαπανηρή μια έξοδος της Ελλάδας” από το ευρώ.

Ενδεικτικός είναι ένας από τους τίτλους του δημοσιεύματος: “Μια συμφωνία θα μπορούσε να αποτρέψει την καταστροφή του ευρωπαϊκού εγχειρήματος”.

Επίσης αναφέρεται ότι “μια ελληνική χρεοκοπία θα κόστιζε στις ευρωπαϊκές χώρες πολύ περισσότερο από ένα πρόγραμμα ή μια παράταση επείγουσας βοήθειας”.

“Αν και η Ελλάδα αποτελεί ένα μικρό μέρος της συνολικής ευρωπαϊκής οικονομίας, η μοίρα της χώρας είναι σημαντική” γράφει η εφημερίδα ΝΥΤ και εξηγεί πως ένα Grexit θα μπορούσε να επιφέρει πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις, παραθέτοντας τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

Σε άλλο σημείο οι NYT επισημαίνουν: “Οι πιστωτές της Ελλάδας πιέζουν για μέτρα λιτότητας και άλλες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Εν μέρει, δεν θέλουν να δημιουργηθεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο. Οι υπερβολικά ευνοϊκοί όροι θα μπορούσαν να οδηγήσουν και άλλες χώρες με υψηλά επίπεδα χρέους, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, να απαιτήσουν καλύτερες συμφωνίες”. 

Ακολουθούν τα σχεδιαγράμματα της έγκριτης αμερικανικής εφημερίδας για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ανά κράτος στην ΕΕ και το χρέος σε ποσοστό επί του ΑΕΠ.

NYT1

NYT2

NYT3NYT4Επιμέλεια – μετάφραση: Πέτρος Παπαβασιλείου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ