20-01-2021

Αποφασισμένος ο Σόιμπλε για λύση στο ελληνικό χρέος – Τον «βγάζει στη σέντρα» το γερμανικό ΥΠΕΞ

  • Ο Σόιμπλε παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους
  • Τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα
  • «Στη σέντρα» τον βγάζει το γερμανικό ΥΠΕΞ
  • «Είναι συμφέρον της Γερμανίας να μην απομονωθεί πάρα πολύ…»

Συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πραγματοποίησε ο νέος γάλλος ΥΠΟΙΚ Μπρουνό Λεμέρ, όπου μεταξύ άλλων, συζήτησαν για το σημερινό Eurogroup και το ελληνικό χρέος.

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ τόνισε για ακόμη μία φορά ότι επιθυμεί λύση για το ελληνικό χρέος στο Εurogroup της Δευτέρας.

Αναλυτικότερα, ο Σόιμπλε σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με την Ελλάδα είναι “αξιοσημείωτες”. Στόχος, υπογράμμισε, είναι να καταστεί η χώρα ανταγωνιστική, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί ακόμη.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αναφέροντας ότι το ΔΝΤ είναι συντηρητικό στις εκτιμήσεις του για την Ελλάδα, σε σχέση με την Ευρωζώνη. «Θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση», σημείωσε.

Τόνισε πάντως ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι δεν θα διαπραγματευθούμε στις Βρυξέλλες νέα μέτρα που θα απαιτούσαν ένα νέο πρόγραμμα.

Οι στόχοι του Μακρόν για Ελλάδα

Αναλυτικότερα, στόχος του σημερινού Eurogroup είναι να συζητηθούν τεχνικές λύσεις για το ελληνικό χρέος, ανέφερε ο νέος γάλλος ΥΠΟΙΚ Μπρουνό Λεμέρ μετά τη συνάντηση με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όπως είπε, στόχος του Εμανουέλ Μακρόν είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Ομάδα εργασίας για ενίσχυση της Ευρωζώνης ανακοίνωσαν Σόιμπλε-Λεμέρ

Τη σύσταση μιας ομάδας εργασίας με στόχο την ενίσχυση της Ευρωζώνης ανακοίνωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά τη συνάντηση με τον Μπρουνό Λεμέρ.

«Η ομάδα εργασίας θα κληθεί να καταθέσει τις προτάσεις της ως τον Ιούλιο», σημείωσε ο κ. Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο γάλλος ΥΠΟΙΚ είναι πεπεισμένοι ότι οι δύο χώρες πρέπει να κινηθούν στην πρώτη γραμμή των κινήσεων ενίσχυσης της ένωσης.

Ο Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε ότι είναι σίγουρος πως θα συνεργαστεί με τον Σόιμπλε προς όφελος της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ευρώπης.

«Είμαστε έτοιμοι να επιταχύνουμε τη θεσμική σύγκλιση στην Ευρώπη» σημείωσε ο γάλλος υπουργός, προσθέτοντας ότι θα εξετασθούν τρόποι συντονισμού των οικονομικών πολιτικών και πρωτοβουλίες για ενίσχυση των επενδύσεων.

Αναφορικά με το γαλλικό έλλειμμα, ο Λεμέρ σημείωσε ότι η Γαλλία θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις μείωσής του. «Είναι καλό για τη χώρα να έχει σε τάξη τα οικονομικά της», τόνισε.

Το γερμανικό ΥΠΕΞ «τη βγαίνει» στον Σόιμπλε

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι είναι προς το συμφέρον του Βερολίνου να μην απομονωθεί στη στάση του για την Ελλάδα και στο θέμα μιας ελάφρυνσης χρέους για την Αθήνα.

Μιλώντας σε τακτική συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ δήλωσε ότι οι θεσμοί όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν απέχουν ιδιαίτερα στην εκτίμησή τους για την Ελλάδα.

«Είναι συμφέρον της Γερμανίας να μην απομονωθεί πάρα πολύ…», δήλωσε ο Σέφερ.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών πρόσθεσε ότι όλοι επιθυμούν μια λύση «προς το συμφέρον της Ελλάδας», προσθέτοντας ότι εναπόκειται στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να βρουν μια λύση κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους στις Βρυξέλλες αργότερα σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ