06-05-2021

“Η χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών έχει θετική επίπτωση στα έσοδα”, τονίζει το ΥΠΟΙΚ

  • Καίριο πλήγμα στην παραοικονομία η χρήση ονομαστικοποιημένων ηλεκτρονικών συναλλαγών
  •  Πρόκειται για  πιο ολοκληρωμένη παρέμβαση πάταξης της φοροδιαφυγής λέει το ΥΠΟΙΚ

Τα ορατά αποτελέσματα από την ενίσχυση της χρήσης ηλεκτρονικών συναλλαγών και τη θετική επίπτωση που είχαν στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου και της εθνικής προσπάθειας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενεργοποιήθηκε στις 23 Μαρτίου 2017, το σύνολο των άρθρων που αφορούν στην απαγόρευση της χρήσης των ανώνυμων ηλεκτρονικών για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο κατά τις συναλλαγές με χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής καθίσταται υποχρεωτική η ονομαστικοποίηση και η ταυτοποίηση του κατόχου του μέσου πληρωμής από το πρώτο ευρώ.

Πλέον, η χρήση μη-ονομαστικοποιημένων και μη ταυτοποιημένων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής κατά την πραγματοποίηση συναλλαγών δεν επιτρέπεται, ενώ πιθανές εξαιρέσεις θα εξεταστούν στο μέλλον και μετά την καθολική ανταπόκριση των παρόχων στο νέο μέτρο.

“Ο νόμος για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη παρέμβαση για την πάταξη της φοροδιαφυγής στη χώρα, και με ένα ολοκληρωμένο και αναπόσπαστο πλαίσιο παρεμβάσεων θα επιτύχει καίριο πλήγμα στην παραοικονομία και το ξέπλυμα χρήματος, με τη συμβολή των φορέων και ολόκληρης της κοινωνίας, που με σταθερά αυξανόμενο ρυθμό στρέφεται στη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για τις καθημερινές συναλλαγές της”, καταλήγει το υπουργείο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ