14-04-2021

Παρουσιάσθηκε η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία από την Αντωνοπούλου

Την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία παρουσίασε σήμερα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνια Αντωνοπούλου.

Η κ. Αντωνοπούλου ενημέρωσε εκπροσώπους τοπικών φορέων και κατοίκους της περιοχής για το νέο θεσμικό πλαίσιο της Κοινωνικής Οικονομίας, που διαμορφώθηκε μετά την ψήφιση του Ν.4430/2016, καθώς και για τις δράσεις που προωθεί η Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Οικονομίας του υπουργείου Εργασίας.

«Η κοινωνική οικονομία είναι ένας χώρος που απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν και σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες, δηλαδή υπηρεσίες και προϊόντα που έχουμε στον τόπο μας καθώς και το πώς θα καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν», τόνισε σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στον Νόμο, ο όποιος ψηφίσθηκε τον Οκτώβριο, και όπως είπε τον περίμενε με ανυπομονησία πολύς κόσμος διότι βάζει ένα θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει την ανάδειξη της επιχειρηματικότητας από τη μια πλευρά και της συλλογικότητας και της δημοκρατίας από την άλλη.

Επίσης, η κ. Αντωνοπούλου επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός το έχει πει επανειλημμένα ότι είναι οριζόντια προτεραιότητα της κυβέρνησης και έτσι πρόσθεσε, εκτός από το υπουργείο Εργασίας που είναι το καθ΄ ύλην αρμόδιο υπουργείο για την κοινωνική οικονομία, συνεργαζόμαστε οριζόντια με όλα τα υπουργεία.

Δηλαδή, Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Ανάπτυξης, υπουργεία Τουρισμού, Πολιτισμού.

Διότι σε όλους αυτούς τους χώρους που οι πολίτες σήμερα δεν συμμετέχουν στην αγορά εργασίας διότι έχουν αποκλεισθεί η δεν συμμετέχουν διότι η αγορά εργασίας είναι τόσο πολύ απορυθμισμένη (εργάζονται και δεν πληρώνονται, εργάζονται εκ περιτροπής) αναζητούν να βρουν μια διέξοδο και να μπορέσουν να βιοποριστούν με έναν τρόπο που εμπεριέχει ισονομία και δημοκρατία.

Κατά την παρουσίαση υπογραμμίσθηκε ακόμη, ότι η Κοινωνική Οικονομία εισάγει έναν διαφορετικό τρόπο παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών οι οποίες καλύπτουν κοινωνικές ανάγκες, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Στην ίδια εκδήλωση παρουσιάσθηκαν οι νέες δυνατότητες που δίνει ο νόμος 4430/2016 για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, καθώς και για τα «εργαλεία» υποστήριξης για την ενίσχυση του τομέα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης, βουλευτές, εκπρόσωποι τοπικών Αρχών και φορέων που είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία τις δυνατότητές της αλλά και τις καινοτομίες που προσφέρει.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση ζήτησε από την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ράνια Αντωνοπούλου να εμπιστευτεί τους φορείς.

«Υπάρχει η Περιφέρεια, οι Δήμοι, τα Επιμελητήρια, οι φορείς που θέλουμε τη συνεργασία. Εμείς όλοι είμαστε ενωμένοι και συνεργαζόμαστε» ανέφερε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ