08-03-2021

Ο Σόιμπλε επαναλαμβάνει το αίτημα να σταματήσει η ΕΚΤ το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να ξεκινήσει την περικοπή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, αυτή τη χρονιά, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, πρόσθεσε πως οποιαδήποτε αλλαγή πολιτικής εκ μέρους της ΕΚΤ θα αποτελέσει πρόσκληση.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει μπροστά της ένα δύσκολο καθήκον, να πάρει αποστάσεις από την υπερ-επεκτατική νομισματική πολιτική», δήλωσε ο Σόιμπλε στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

«Το σωστό θα ήταν να το τολμήσει εντός του 2017».

Ο Σόιμπλε επίσης πρόσθεσε ότι «είναι πιθανό και απαραίτητο» η επόμενη γερμανική κυβέρνηση να μειώσει τους φόρους έπειτα από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Η Γερμανία έχει ήδη μπει σε προεκλογικούς ρυθμούς ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης το φθινόπωρο του 2017 και οι δηλώσεις Σόιμπλε σχετίζονται άμεσα με αυτό το γεγονός. Πρόσφατα, η Γερμανία κατέγραψε μετά από αρκετά χρόνια αύξηση του πληθωρισμού και αρκετοί πολιτικοί έσπευσαν να εξαπολύσουν πυρά προς την νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, διατυπώνοντας παράλληλα το αίτημα για περικοπή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, το ζήτημα-κλειδί για αρκετές χώρες της ευρωζώνης ότι δεν έχουν καταφέρει να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, όπως θεωρεί ότι είναι απαραίτητο. «Το πρόβλημα είναι η αδυναμία των άλλων χωρών, όχι η ισχύς της Γερμανίας», υποστήριξε ο ίδιος.

Ο συντηρητικός πολιτικός έκρινε πως θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να πειστούν οι Γερμανοί ότι το ευρώ έφερε περισσότερη απασχόληση, κοινωνικά οφέλη και βοήθησε τις επιχειρήσεις, και δεν προκαλεί απλώς οικονομικούς κινδύνους ούτε έχει μόνο αρνητικές συνέπειες. Για να βοηθήσουν τη Γερμανία να προβάλλει με πειστικό τρόπο το επιχείρημα αυτό, ο Σόιμπλε κάλεσε την Ιταλία και άλλα κράτη να τηρούν τους κανόνες της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ